ZDRAVO I FINO

Recept koji vam sigurno treba: Bogato začinjena juha od rajčice i leće idealna za ručak, ali i večeru

07.04.2021 u 14:30

Bionic
Reading

Začinjena, bogatog okusa, hranjiva i prije svega zdrava, ovu juhu od leće i rajčice rado ćete pripremati, ali i jesti. Odličan spoj zdravih sastojaka, jednostavne pripreme i začina ovo čini pravim vegetarijanskim klasikom

Najviše volimo jela koja se lako pripremaju, a u jednom loncu sadrže pravo bogatstvo okusa i zdravlja. Nigel Slater, poznat gastro kolumnist i pisac za The Guardian otkrio je recept za predivnu ljutkastu vegetarijansku gustu juhu.

Tanjur ove juhe djeluje jednostavno okrepljujuće, a uz malu izmjenu možete dobiti i odličan, malo drugačiji umak od rajčice.

Potrebni sastojci:

  • 175 g crvene leće
  • 1 žličica sjemenki kima
  • 8 mahuna kardamoma
  • Malo kumina
  • 35 g đumbira, oguljenog i narezanog na komadiće
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 2 male čili papričice
  • 1 žlicu ulja od kikirikija
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica sjemenki žute gorušice
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 250 g svježe rajčice
  • 3 žličice paste od tamarinda,
  • 750 ml vode
  • ½ žličice soli

Priprema

  1. Operite leću u hladnoj tekućoj vodi ostavite da se ocijedi.
  2. Ogulite 8 mahuna kardamoma te dobivene crne sjemenke zajedno s kuminom i sjemenkama kima stavite u mlinac za začine. Začine sameljite u grubi prah.
  3. Mljevene začine stavite u blender, dodajte nasjeckani đumbir, oguljeni češnjak, kurkumu i čili papričice, prelijte s žlicom ulja od kikirikija i miksajte sve dok ne dobijete grubu pastu.
  4. U duboku posudu stavite dvije žlice ulja, zagrijte na srednje jakoj vatri, dodajte žličicu sjemenki žute gorušice i pustite da se prže minutu.
  5. Umiješajte prethodno napravljenu začinsku pastu i dinstajte minutu ili dvije dok ne zamiriši.
  6. Dodajte žlicu pirea od rajčice te nasjeckanu svježu rajčicu. Kuhajte dok rajčica ne omekša, a zatim dodajte opranu leću, tri žličice paste od tamarinda, 750 ml vode i pola žličice soli.
  7. Smanjite vatru i ostavite krčkati 25 minuta.

Dodatni savjeti

Dok pržite sjemenke gorušice, mogu početi pucketati i iskakati iz posude. Najbolje ih je pržiti na niskoj temperaturi, a pri ruci držite poklopac da ih zadržite u posudi.

Juhu često miješajte za vrijeme kuhanja jer se leća zadržava na dnu posude te lako može zagorjeti.

Ako stavite manje vode te kuhate malo dulje umjesto guste juhe dobiti ćete gusti umak od rajčice bogatog okusa koji se odlično slaže s basmati rižom. Prelijte ga preko riže, dodajte žlicu jogurta i nekoliko nasjeckanih listova metvice te uživajte u odličnom obroku.