Iznimno bogata nutrijentima, leća koja spada u grahorice definitivno je jedan od najomiljenijih izbora iz ove grupe
Grahorice ili mahunarke iznimno su zdrava grupa namirnica, a itekako su dobro poznate zdravstvene prednosti leće koja je podjednako ukusna i kao varivo, salata ili prilog brojnim jelima...
Leća je sjajan izvor vegetarijanskih proteina i vlakana koja smanjuju upale i kolesterol te pojačavaju osjećaj sitosti, pa nutricionisti preporučuju kako bismo je trebali i češće konzumirati.
Treba spomenuto i da je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo.
Zima je idealno vrijeme baš za variva, pa zašto ne biste pripremili vrlo ukusno varivo od leće, savršenu opciju za one dane kad poželimo nešto toplo i 'na žlicu'.
Naravno, možete je pripremiti npr. s kobasicom ili suhim mesom, a vjerujemo kako će i vaši ukućani biti oduševljeni bogatim okusom ovog jela.
Sastojci:
- 250 g leće iz limenke
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 mrkve
- 1 zelena paprika
- 2 rajčice
- 200 g krumpira
- kobasica
- 2 lovorova lista
- 1 žličica slatke paprike
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica vinskog octa
- sol, papar
Priprema:
Dobro ocijedite leću iz limenke, zatim nasjeckajte luk i režnjeve češnjaka. Mrkvu izrežite na ploške. Ogulite, operite i nasjeckajte krumpir, a zatim nasjeckajte papriku kojoj ste uklonili peteljku i sjemenke.
Uklonite kožicu s kobasice i ozrežite je na ploške. U loncu zagrijte ulje i pržite češnjak i luk 5 minuta.
Zatim, dodajte mrkvu, krumpir, ploške kobasice, lovor i nasjeckanu papriku, začinite solju, paprikom i svježe mljevenim paprom i kuhajte još 5 minuta.
Dodajte ocijeđenu leću i ocat, podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta te kasnije maknite lovor.
Varivo rasporedite u tanjure i poslužite dok je vruće. I dobar tek!