SAVRŠEN ZA ZIMU

Ovaj ukusni obrok 'na žlicu' iznimno je ukusan i zdrav, a brzo i lako se priprema

24.02.2025 u 11:19

Bionic
Reading

Iznimno bogata nutrijentima, leća koja spada u grahorice definitivno je jedan od najomiljenijih izbora iz ove grupe

Grahorice ili mahunarke iznimno su zdrava grupa namirnica, a itekako su dobro poznate zdravstvene prednosti leće koja je podjednako ukusna i kao varivo, salata ili prilog brojnim jelima...

Leća je sjajan izvor vegetarijanskih proteina i vlakana koja smanjuju upale i kolesterol te pojačavaju osjećaj sitosti, pa nutricionisti preporučuju kako bismo je trebali i češće konzumirati.

Treba spomenuto i da je bogata vitaminima i mineralima, uključujući i željezo.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zima je idealno vrijeme baš za variva, pa zašto ne biste pripremili vrlo ukusno varivo od leće, savršenu opciju za one dane kad poželimo nešto toplo i 'na žlicu'.

Naravno, možete je pripremiti npr. s kobasicom ili suhim mesom, a vjerujemo kako će i vaši ukućani biti oduševljeni bogatim okusom ovog jela.

Sastojci:

  • 250 g leće iz limenke
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 zelena paprika
  • 2 rajčice
  • 200 g krumpira
  • kobasica
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica vinskog octa
  • sol, papar

Priprema:

Dobro ocijedite leću iz limenke, zatim nasjeckajte luk i režnjeve češnjaka. Mrkvu izrežite na ploške. Ogulite, operite i nasjeckajte krumpir, a zatim nasjeckajte papriku kojoj ste uklonili peteljku i sjemenke.

Uklonite kožicu s kobasice i ozrežite je na ploške. U loncu zagrijte ulje i pržite češnjak i luk 5 minuta.

Zatim, dodajte mrkvu, krumpir, ​​ploške kobasice, lovor i nasjeckanu papriku, začinite solju, paprikom i svježe mljevenim paprom i kuhajte još 5 minuta.

Dodajte ocijeđenu leću i ocat, podlijte vodom i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta te kasnije maknite lovor.

Varivo rasporedite u tanjure i poslužite dok je vruće. I dobar tek!