Nutricionisti preporučuju rižu i, što je najvažnije, ona ne deblja
Nadahnuta jela s rižom, od rižota, pilava, paelja i azijskih specijaliteta do slastica, sve to možete pronaći u kuharici 200 rižota i jela od riže u izdanju Profila
Sastojci potrebni za 4 – 6 osoba:
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
1 l pilećeg temeljca
1 žlica maslinova ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
150 g zelene paprike, bez sjemenki i sitno nasjeckane
2 komada pilećih prsa, narezana na kockice
150 g kobasice chorizo ili neke druge začinjene svinjske kobasice, narezane
2 rajčice, nasjeckane
400 g riže kratkog zrna
200 g mladoga graška, očišćenog
2 prstohvata niti šafrana
prstohvat mljevene paprike
sol i papar
Priprema
Zagrijte temeljac. U velikoj tavi s teškim dnom zagrijte maslinovo ulje pa lagano pržite češnjak dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte nasjeckanu papriku, piletinu i chorizo. Začinite i polako pirjajte, često miješajući. Ubacite nasjeckane rajčice i rižu. Dobro promiješajte. Ulijte temeljac, dodajte grašak pa zagrijte do vrenja.
Posolite, dodajte šafran i mljevenu papriku. Poklopite i kuhajte 10‑ak minuta. Smanjite vatru i kuhajte još 10-ak minuta.
Za paelju s plodovima mora pod mlazom hladne vode dobro ostružite kg svježih dagnji. Bacite sve napukle školjke, kao i one koje se ne zatvore kad ih kvrcnete nožem. Pripremite češnjak, zelenu papriku, rajčice, rižu kratkog zrna i grašak kao u osnovnom receptu, samo pileći temeljac zamijenite s 1 l ribljeg temeljca.
Oko 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte 300 g nasjeckanog svježeg bakalara ili grdobine, 250 g cijelih, sirovih kozica i dagnje. Pomiješajte sastojke protresajući dobro tavu i lagano kuhajte. Prije posluživanja izbacite sve dagnje koje se nisu otvorile.