SLAVONSKI SPECIJALITET

Ovdje se jede najbolji fiš u gradu

19.09.2013 u 09:39

Bionic
Reading

Kad je riječ o osječkom restoranu Galija, mnogi će vam reći kako oni imaju najbolji 'fiš' u gradu. Vlasnik Dalibor Borota skromno nam je rekao kako nije baš siguran da upravo njegov 'fiš' može ponijeti titulu najboljeg, ali kako zna da je taj njihov specijalitet zasigurno pri vrhu

'Titula nije slučajno došla, iza toga stoji dugogodišnje iskustvo u ugostiteljstvu. Partner i ja smo vrlo predani, odličan tim, a iza nas je mukotrpan posao jer samo tako smo postigli ono što imamo danas', rekao nam je vlasnik. Restoran postoji pet godina, a njegovu kvalitetu Borota je prepoznao zajedno s partnerom Krešimirom Kunom. Prije Galije imali su restoran Karaka i El paso.

'Ugostiteljstvom se bavim već 20-ak godina. Tu je ljubav probudio moj otac koji je bio konobar cijeli život. On mi je otvorio vrata te je za mene rad u ugostiteljstvu stvar prestiža', kaže Borota. Dodao je kako su gostima Galije najdraži tradicionalni slavonski specijaliteti. Fiš su uveli nedavno i stvarno su, kažu, jako zadovoljni i ponosni kako ga pripremaju i serviraju.

'Fiš je jelo koje se priprema samo u istočnoj Hrvatskoj i zato je omiljen kod gostiju iz cijele Hrvatske kao i kod stranaca. Naravno, odličan je jer ga pripremao od svježe ribe koju držimo u bazenu koji se nalazi na samom brodu, a riba ima stalni protok svježe vode iz Drave. Zatim je tu kvalitetna paprika koja se priprema po recepturi našega majstora', rekao je Borota.

Dodao je kako je restoran izabran 2010. među sto najboljih u Hrvatskoj te je dobio recenziju koju je izdao Jutarnji list. Zatim je 2012. ušao u sto najboljih hrvatskih restorana.

'Jelo koje bih posebno izdvojio osim fiša je šaran na dunavski način. Priprema se na način da potkove svježeg dunavskog šarana uvaljamo u domaće kukuruzno brašno i crvenu papriku i popržimo kratko na tavici. Prilog je slavonska salata koja se priprema od krumpira, plavog luka i domaćeg kajmaka', rekao je vlasnik. Dodao je kako će ta dva specijaliteta posebno pripremiti specijalno za Festival okusa koji mu se jako sviđa.

'Festival se ranije trebao pojaviti jer je to odlična turistička prezentacija hrvatskih restorana. Jedva čekam iduću godinu', dodao je.