Juha je najbolji početak svakog ručka, a zašto danas ne biste isprobali sve jednostavne, okusom bogate juhe koje su prepune zdravih, sezonskim namirnica što ih čini pravim energetskim bombama
Proljetna juha a la Bota
Proljetna juha a la Bota savršen je spoj je zdravih zelenih proljetnih plodova. Lagana i okrepljujuća juha oslobađa nas proljetnog umora i priprema za preostale izazove u danu. U njoj su komorač, grašak, mrkva, bob i šparoge.
Potrebni sastojci:
- 0,5 dcl maslinovog ulja
- 2 luk
- 2 režnja češnjaka
- 50 g mrkve
- 100 g boba
- 100 g graška
- 50 g komorača
- 50 g šparoga
- 0,5l vode
- sol po želji
- papar po želji
Priprema:
Luk, češnjak i mrkvu nasjeckati na sitne kockice. Prodinstati prvo luk zatim dodati češnjak i mrkvu sve posoliti i popapriti dinstati još par minuta. Zaliti sa 0.5l vode te dodati bob, šparoge i komorač.
Kuhati pola sata, na kraju sve propasirati štapnim mikserom.
Gazpacho od krastavca
Gazpacho ili hladna juha od svježih krastavaca apsolutno je osvježenje za organizam. Lako se priprema, hidratizira i budi organizam. Lagana je i lako probavljiva, a tijelu daje potrebne vitamine i minerale.
Potrebni sastojci:
- krastavac 4 komada srednje veličine
- češnjak 1 pica
- peršin 10 g
- maslinovo ulje 0.5 dcl
- sok 1 limuna
- papar po želji
- Stonska sol po želji
- sjemenke sezama 20 g
Priprema
Krastavce očistiti od kore nasjeckati na manje komade. Češnjak i peršin također nasjeckati na sitno, a zatim sve zajedno izmiksati štapnim mikserom. Ovisno o željenoj gustoći postepeno dodavati vodu. Zatim dodati maslinovo ulje i sok jednog limuna te papar i sol po želji.
Juhu posuti prethodno poprženim sjemenkama sezama.
Krema juha od mrkve i đumbira s mediteranskim biljem
Krem juha od mrkve i đumbira vitaminska je bomba za organizam. Mrkva koja je bogata beta karotenom i brojnim vitaminima, dok đumbir liječi mučnine, poboljšava raspoloženje i odličan je za mršavljenje. Ova juha priprema se na maslinovom ulju, peršinu i obiluje začinskim biljem.
Potrebni sastojci:
- 0.5 dcl maslinovog ulja
- 2 luka
- 3 režanja češnjaka
- 20 g đumbira
- 450 g mrkve
- 1 lovorov list
- 0.5l vode
- 0.5l temeljca ribljeg
- 5 g sušenog primorskog vriska
- 2 g svježe domaće mente
- Stonska sol po želji
Priprema:
Luk i češnjak nasjeckati na sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Na zagrijanom maslinovom ulju dobro prodinstati luk zatim dodati češnjak i mrkvu još malo prodinstati dodati vrisak i lovorov list i zatim podliti vodom posoliti i popapriti.
Kuhati na srednje jakoj vatri oko 20-ak minuta. Juhu štapnim mikserom ispasirati da bude glatka. Dodati svježu mentu i servirati.
Juha od školjaka
Okus mora iz ovog tanjura zagrijati će vas za ljeto koje nam je pred vratima.
Potrebni sastojci:
- Mušule (dagnje)
- Brbavice
- Kunjci
- Kozice
- Maslinovo ulje 0.5 dcl
- Češnjak
- Peršin
- Glatko brašno
- Riblji temeljac 0.5l
- Sol
- Papar
- Bijelo vino 0.2 dcl
- Domaća šalša od rajčice
Priprema:
Na maslinovom ulju popržiti češnjak, peršin i malo glatkog brašna. Zaliti ribljim temeljcem te začiniti solju i paprom. Dodati žlicu domaće šalše od rajčice, ubaciti miješane školjke i na kraju malo bijelog vina.
Kuhati par minuta dok se školjke ne otvore i dok se sve lagano ne zgusne.
Po želji dodati još malo češnjaka.