LAGANE I OKREPLJUJUĆE

Ove zdrave proljetne juhe prava su rapsodija okusa, a recepti ne mogu biti jednostavniji

07.05.2022 u 09:37

Bionic
Reading

Juha je najbolji početak svakog ručka, a zašto danas ne biste isprobali sve jednostavne, okusom bogate juhe koje su prepune zdravih, sezonskim namirnica što ih čini pravim energetskim bombama

Proljetna juha a la Bota

Proljetna juha a la Bota savršen je spoj je zdravih zelenih proljetnih plodova. Lagana i okrepljujuća juha oslobađa nas proljetnog umora i priprema za preostale izazove u danu. U njoj su komorač, grašak, mrkva, bob i šparoge.

Potrebni sastojci:

  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 2 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g mrkve
  • 100 g boba
  • 100 g graška
  • 50 g komorača
  • 50 g šparoga
  • 0,5l vode
  • sol po želji
  • papar po želji

Priprema:

Luk, češnjak i mrkvu nasjeckati na sitne kockice. Prodinstati prvo luk zatim dodati češnjak i mrkvu sve posoliti i popapriti dinstati još par minuta. Zaliti sa 0.5l vode te dodati bob, šparoge i komorač.

Kuhati pola sata, na kraju sve propasirati štapnim mikserom.

Gazpacho od krastavca

Gazpacho ili hladna juha od svježih krastavaca apsolutno je osvježenje za organizam. Lako se priprema, hidratizira i budi organizam. Lagana je i lako probavljiva, a tijelu daje potrebne vitamine i minerale.

Potrebni sastojci:

  • krastavac 4 komada srednje veličine
  • češnjak 1 pica
  • peršin 10 g
  • maslinovo ulje 0.5 dcl
  • sok 1 limuna
  • papar po želji
  • Stonska sol po želji
  • sjemenke sezama 20 g

Priprema

Krastavce očistiti od kore nasjeckati na manje komade. Češnjak i peršin također nasjeckati na sitno, a zatim sve zajedno izmiksati štapnim mikserom. Ovisno o željenoj gustoći postepeno dodavati vodu. Zatim dodati maslinovo ulje i sok jednog limuna te papar i sol po želji.

Juhu posuti prethodno poprženim sjemenkama sezama.

Krema juha od mrkve i đumbira s mediteranskim biljem

Krem juha od mrkve i đumbira vitaminska je bomba za organizam. Mrkva koja je bogata beta karotenom i brojnim vitaminima, dok đumbir liječi mučnine, poboljšava raspoloženje i odličan je za mršavljenje. Ova juha priprema se na maslinovom ulju, peršinu i obiluje začinskim biljem.

Potrebni sastojci:

  • 0.5 dcl maslinovog ulja
  • 2 luka
  • 3 režanja češnjaka
  • 20 g đumbira
  • 450 g mrkve
  • 1 lovorov list
  • 0.5l vode
  • 0.5l temeljca ribljeg
  • 5 g sušenog primorskog vriska
  • 2 g svježe domaće mente
  • Stonska sol po želji

Priprema:

Luk i češnjak nasjeckati na sitno. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Na zagrijanom maslinovom ulju dobro prodinstati luk zatim dodati češnjak i mrkvu još malo prodinstati dodati vrisak i lovorov list i zatim podliti vodom posoliti i popapriti.

Kuhati na srednje jakoj vatri oko 20-ak minuta. Juhu štapnim mikserom ispasirati da bude glatka. Dodati svježu mentu i servirati.

Juha od školjaka

Okus mora iz ovog tanjura zagrijati će vas za ljeto koje nam je pred vratima.

Potrebni sastojci:

  • Mušule (dagnje)
  • Brbavice
  • Kunjci
  • Kozice
  • Maslinovo ulje 0.5 dcl
  • Češnjak
  • Peršin
  • Glatko brašno
  • Riblji temeljac 0.5l
  • Sol
  • Papar
  • Bijelo vino 0.2 dcl
  • Domaća šalša od rajčice

Priprema:

Na maslinovom ulju popržiti češnjak, peršin i malo glatkog brašna. Zaliti ribljim temeljcem te začiniti solju i paprom. Dodati žlicu domaće šalše od rajčice, ubaciti miješane školjke i na kraju malo bijelog vina.

Kuhati par minuta dok se školjke ne otvore i dok se sve lagano ne zgusne.

Po želji dodati još malo češnjaka.