UKUSNI RIŽOTO

Ovo brzo i zdravo jelo koje rijetki ne vole za prste je polizati

30.07.2023 u 18:48

Bionic
Reading

Rižoto s rajčicama, pinjolima i parmezanom nije težak za pripremu, a sjajna je ideja kao brzi ručak ili večera

Rižoto je bez sumnje jedno od najpopularnijih jela iz talijanske kuhinje, a varijante su doista bezbrojne...

Nije težak za pripremu, a najvažniji je korak postupno dodavanje vruće juhe u rižu i obično sadržava malo maslinovog ulja ili maslaca ili margarina...

Što kažete na crveni rižoto, boju koju mu daje rajčica, uz dodatak pinjola i parmezana?

Sastojci:

  • 500 ml povrtne juhe
  • 100 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 250 g rajčice
  • 40 g pinjola
  • 250 g riže okruglog zrna
  • 150 ml bijelog vina
  • 40 g maslaca
  • 60 g parmezana
  • grančica majčine dušice

Priprema:

Rajčice prvo blanširajte u vrućoj vodi da im se oguli kora i nasjeckajte ih. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.

U lonac dodajte žlicu maslaca, zagrijte te pirjajte luk i češnjak. Kada luk postane proziran, dodajte opranu i na kockice narezanu rajčicu. Što je luk mekši, to je bolji kako bi se savršeno uklopio s ostalim sastojcima.

Sada dodajte rižu i sve promiješajte. Potom dodajte bijelo vino i pojačajte vatru. Ostavite da se reducira dvije minute kako bi alkohol ispario.

Za to vrijeme u drugoj posudi zakuhajte juhu od povrća. Kad alkohol ispari, u rižu postupno dodavajte juhu i ne prestajte miješati kako bi pustila sav škrob. Drvena žlica bit će vaš najbolji saveznik. Za to će vam trebati oko 20 minuta. Kad izlijete svu juhu, maknite s vatre te dodajte žlicu maslaca i dobru količinu naribanog parmezana. Nastavite miješati da se dobro rastopi i poprimi kremastu konzistenciju.

Poslužite u dubljim posudama i ukrasite s malo parmezana, nekoliko sušenih rajčica i malo pinjola. Uživajte u ovom ukusnom talijanskom receptu. I buon appetito!