Rižoto s rajčicama, pinjolima i parmezanom nije težak za pripremu, a sjajna je ideja kao brzi ručak ili večera
Rižoto je bez sumnje jedno od najpopularnijih jela iz talijanske kuhinje, a varijante su doista bezbrojne...
Nije težak za pripremu, a najvažniji je korak postupno dodavanje vruće juhe u rižu i obično sadržava malo maslinovog ulja ili maslaca ili margarina...
Što kažete na crveni rižoto, boju koju mu daje rajčica, uz dodatak pinjola i parmezana?
Sastojci:
- 500 ml povrtne juhe
- 100 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 250 g rajčice
- 40 g pinjola
- 250 g riže okruglog zrna
- 150 ml bijelog vina
- 40 g maslaca
- 60 g parmezana
- grančica majčine dušice
Priprema:
Rajčice prvo blanširajte u vrućoj vodi da im se oguli kora i nasjeckajte ih. Sitno nasjeckajte luk i češnjak.
U lonac dodajte žlicu maslaca, zagrijte te pirjajte luk i češnjak. Kada luk postane proziran, dodajte opranu i na kockice narezanu rajčicu. Što je luk mekši, to je bolji kako bi se savršeno uklopio s ostalim sastojcima.
Sada dodajte rižu i sve promiješajte. Potom dodajte bijelo vino i pojačajte vatru. Ostavite da se reducira dvije minute kako bi alkohol ispario.
Za to vrijeme u drugoj posudi zakuhajte juhu od povrća. Kad alkohol ispari, u rižu postupno dodavajte juhu i ne prestajte miješati kako bi pustila sav škrob. Drvena žlica bit će vaš najbolji saveznik. Za to će vam trebati oko 20 minuta. Kad izlijete svu juhu, maknite s vatre te dodajte žlicu maslaca i dobru količinu naribanog parmezana. Nastavite miješati da se dobro rastopi i poprimi kremastu konzistenciju.
Poslužite u dubljim posudama i ukrasite s malo parmezana, nekoliko sušenih rajčica i malo pinjola. Uživajte u ovom ukusnom talijanskom receptu. I buon appetito!