Losos je za mnoge jedna od najomiljenijih vrsta ribe jer je prepun poželjnih nutrijenta i nije težak za pripremu
Osim što je ukusan i zdrav, losos je sjajan saveznik u borbi protiv kilograma jer, osim što je riječ o niskokaloričnoj namirnici, obiluje zdravim mastima, proteinima i vitaminima B.
Losos je bogat selenom, važnim mineralom koji je uključen u sintezu DNK, metabolizam hormona štitnjače i reproduktivno zdravlje. Obiluje i omega-3 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima i mineralima. Losos obiluje i zdravim masnoćama, pogodnima za očuvanja zdravlja srca i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti.
Stoga može djelovati na poboljšanje zdravlja i smanjiti rizik od različitih tegoba. Iako mu je potrebna vrlo kratka termička obrada, donosimo vam nekoliko vrlo korisnih savjeta za pripremu najukusnijeg lososa.
Evo kako u pećnici pripremiti savršen file lososa:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
2. Stavite ulje u posudu u kojoj će se peći.
3. Papirnatim ručnikom pažljivo posušite file lososa i polegnite ga tako da strana s kožom bude dolje. Začinite solju i paprom.
4. Pecite dok losos ne dobije boju u sredini, otprilike 10-12 minuta.
Savjet: Ako niste sigurni koliko dugo peći losos, za svakih 1,25 centimetra filea dodajte 4-6 minuta termičke obrade u pećnici. To bi značilo da ako je file debeo npr. 2,5 centimetra, idealno vrijeme pečenja treba biti 8-12 minuta.
Ukoliko preferirate manje pečen losos, pecite ga manje i obrnuto. I naravno, dobro pazite da ga ne prepečete.
Losos u sredini mora ostati blago proziran i ružičast pa ako primijetite da iz njega počinje curiti bijela tekućina, to je znak da ste ga prepekli. No gledate li pažljivo na sat i držite se propisane minutaže, trebao bi ostati sočan, stoga nema mjesta panici.
Premda mu je u pećnici potrebno malo duže vremena nego u tavi, pečenjem losos zadržava sočnost i ne zahtijeva toliko ulja kao što to zahtijeva tava, pa mnogi chefovi preporučuju pripremu u pećnici.
Kao prilog lososu poslužite npr. pečeni luk i šparoge te sve začinite solju, paprom, ružmarinom i s malo limunovog soka.