Jeste li čuli za sendvič Reuben? Riječ je o jednoj od najpoznatijih njujorških delicija, a njen bogat okus rijetko će koga ostaviti ravnodušnim
Ovaj ukusni sendvič je, kako kaže legenda, nastao još 1914. godine u New Yorku, a ime je dobio po svom tvorcu, vlasniku zalogajnice i kuharu Arnoldu Reubenu.
Sendvič u koji idu roastbeef, kiseli kupus i umak 'tisuću otoka', ili ruski umak, ima bezbrojne varijante.
Sastojci:
- 500 g roastbeefa (ili bifteka)
- žličica soli
- crni papar, mljeveni
- 2 žlice ulja
Umak 'tisuću otoka'
- 2 češnja češnjaka
- 8 narezanih zelenih maslina
- narezano tvrdo kuhano jaje
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žlice limunova soka
- 200 g majoneze
- 2 žličice umaka tabasco
- sol, mljeveni crni papar
Za sendvič:
- 8 šnita tamnog kruha (npr. raženog)
- 8 šnita sira (npr. ementalera)
- 300 g tanko narezanog kiselog kupusa
- 2 žlice maslaca
Priprema:
Meso pospite mješavinom soli i papra, zatim ga na zagrijanom ulju ispecite sa svih strana. Pečeno meso poklopite poklopcem i ostavite da se ohladi. Narežite na tanke ploške. Za umak sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu - ako je pregusto, dodajte žlicu vode.
Prve četiri kriške kruha tanko namažite umakom 'tisuću otoka', pa stavite šnitu ementalera, žlicu narezanog zelja, ponovno žlicu umaka, dvije šnite roastbeefa i šnitu ementalera. Pokrijte preostalim šnitama raženog kruha.
Sendviče zatim premažite tankim slojem maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu na 200°C oko pet minuta ili ih pecite u tavici nekoliko minuta s obje strane. Poslužite toplo. U slast!
Savjet: roastbeef možete zamijeniti i npr. ostacima goveđeg pečenja, biftekom i sl.
OPASNOST VREBA IZ KUHINJE