savršen dodatak

Ovo jeftino ulje usporava starenje kože i u trenu spašava od suhoće

03.08.2024 u 19:10

Bionic
Reading

Kokosovo ulje odavno je poznato kao zdrav izvor masnoće i alternativa klasičnim biljnim uljima, no manje je poznato to da je odličan saveznik u njezi kože lica

U doba u kojem je internet preplavljen raznim kremama i serumima za njegu lica malo kome padne na pamet da će problem suhe kože riješiti nečim tako jednostavnim kao što je kokosovo ulje. Međutim stručnjaci naglašavaju da se radi o prirodnom omekšivaču, prepunom hranjivih sastojaka koji mogu biti jednako učinkoviti, ako ne i bolji, od nekih popularnih kupovnih preparata.

Naodmet nije ni njegova cijena jer ćete za manje od 10 eura pronaći čitav kilogram ovog zdravog ulja, a ono se sastoji od masnih kiselina, uključujući laurinsku, miristinsku i linolnu kiselinu.

'Što se tiče njegovih dobrobiti za kožu, glavni adut kokosovog ulja je sposobnost da djeluje kao prirodni hidratant, ali i kao sredstvo za čišćenje te tretman protiv upala na koži', rekao je Joshua Zeichner, izvanredni profesor dermatologije i direktor kliničkih kozmetičkih istraživanja u dermatologiji bolnice Mount Sinai u New Yorku.

Omogućuje hidrataciju i zadržava vlagu

Hidratacija je definitivno glavni razlog zbog kojeg bismo trebali koristiti kokosovo ulje u njezi kože. Prema dermatologu Hadleyju Kingu, izvrstan je ovlaživač jer je bogato masnim kiselinama i ima svojstva omekšavanja, zbog čega u trenu hrani suhu kožu i omogućuje zadržavanje vlage unutar dermisa.

Olakšava skidanje šminke

Kokosovo ulje može se koristiti kao sredstvo za uklanjanje šminke, uključujući područje oko očiju.

'Ulje otapa ulje, tako da se ono može vezati za šminku omogućujući njeno uklanjanje s kože', kaže Zeichner.

Jednostavno ga nježno utrljajte u kožu, kao što biste utrljali sredstvo za čišćenje na bazi ulja, a zatim ga isperite. Isprobajte ga sljedeći put kada budete trebali ukloniti posebno tvrdokorne nanose šminke poput olovke za oči ili maskare.

Bori se protiv bakterija

Dermatolozi ističu visoku prisutnost laurinske kiseline u kokosovom ulju, a ona ima antifungalna i antibakterijska svojstva. Uz to, ova masna kiselina je i antimikrobna, stoga je sposobna smanjiti prisutnost bakterija koje uzrokuju akne na koži, kao i upalu.

Pretpostavlja se da bi, zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, kokosovo ulje moglo smanjiti prisutnost gljivica za koje znamo da uzrokuju perut, ali Zeichner upozorava da njegova učinkovitost u ovom specifičnom području još nije znanstveno dokazana.

Štiti kožu i usporava njeno starenje

Kokosovo ulje također ima antioksidativna svojstva i stoga može pomoći u zaštiti kože od agresora iz okoliša.

'Može pomoći neutralizirati i spriječiti štetu uzrokovanu slobodnim radikalima koji nastaju izlaganjem UV zračenju i onečišćenjima', objašnjava dermatolog King.

Posljedično, njegova primjena može biti korisna u borbi protiv stvaranja preuranjenih sitnih bora i pojave drugih znakova starenja, zbog čega ima sve potrebno da postane nezaobilaznim saveznikom u beauty rutini.

No postoji tek jedna napomena - pripazite na eventualne kontraindikacije kao što je peckanje kože, a koje se češće pojavljuje kod osoba s masnom kožom ili onom sklonom aknama. U tom slučaju smanjite njegovu dozu ili u potpunosti izbjegavajte korištenje.