Ukusne i lagane salate idealne su za toplije mjesece, u kojima nismo spremni preznojavati se u kuhinji, a savršene su za one koji paze na unos kalorija
Nikad ne znate što biste jeli na poslu? Umjesto nezdravih rješenja poput masnih peciva, zašto ne biste pripremili ovu ukusnu i zasitnu salatu sa zelenim mahunama i gljivama te je ponijeli u ured?
Ovo je savršen obrok bogatog okusa, pun zdravih sastojaka, idealan za ručak ili večeru te jednostavan za pripremu čak i ako ste pravi početnik.
Zelene mahune jedna su od najboljih opcija baza za salate, a dovoljno je skuhati ih na pari te spojiti s ostalim sastojcima: u ovom slučaju s inćunima iz konzerve (samo pripazite da nisu preslani), zatim dodajte malo sirovih gljiva i rajčice narezane na kockice. Sve začinite jednostavnim preljevom od soli, ulja i limunovog soka, a rezultat je zdrav i lagan obrok u kojem se na najbolji način prožimaju okusi i teksture.
Sastojci:
- 400 g svježih zelenih mahuna
- 250 g narezanih gljiva (npr. šampinjona)
- konzerva inćuna
- rajčica
- limun
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol, vlasac
- svježi peršin
- papar
Priprema:
Zelene mahune dobro operite, odrežite krajeve i nasjeckajte ih. Stavite mahune u košaru za kuhanje na pari ili, ako je nemate, iznad posude s vodom na štednjaku. Poklopite i pojačajte vatru dok voda ne počne kuhati, smanjite vatru i pustite da se mahune kuhaju na pari između pet i osam minuta. Rajčicu operite i narežite na kockice.
U zdjelu za salatu dodajte rajčicu, inćune i narezane gljive. Mahune zatim malo osvježite u posudi s ledenom vodom, ocijedite i dodajte u zdjelu za salatu. U međuvremenu pripremite preljev s limunovim sokom, ekstra djevičanskim maslinovim uljem, soli i paprom. Stavite preljev na salatu, promiješajte, dodajte nasjeckani vlasac i/ili peršin i to je to. Dobar tek!