Buche de Noel ili Yule Log, tradicionalni je božićni kolač obožavan u zemljama zapadne Europe, a kod nas poznat kao božićni panj ili čokoladna rolada
Karakterističan oblik valjka, mnoštvo čokolade i sočno punjenje sa slatkim vrhnjem ovu roladu čine podjednako jednostavnom za pripremu, koliko i neodoljivo ukusnom i vizualno privlačnom za blagdanskim stolom.
Recept za božićnu čokoladnu roladu
Ako ove godine želite servirati nešto drugačije od uobičajenih kolača i keksića, upravo ova klasična čokoladna rolada mogla bi biti idealno rješenje.
Peče se samo 10 minuta, u kojima stignete napraviti jednostavan ganache i sočnu kremu, a najukusnija za kušanje je nakon barem jednog sata hlađenja u frižideru.
Sastojci:
Za čokoladni biskvit:
- 4 velika jaja
- 100 g kristal-šećera
- 65 g brašna s praškom za pecivo
- 40 g kakaa u prahu
Za čokoladni ganache preljev:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 300 g tamne čokolade
Za kremu za punjenje:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličica vanilin šećera
Za ukrašavanje:
- Šećer u prahu za posipanje (po želji)
Priprema:
Umutite jaja i šećer dok smjesa ne postane blijeda, lagana i pjenasta. Prosijajte brašno i kakao u prahu u zdjelu, pa ih lagano umiješajte. Smjesu izlijte u pripremljeni lim i pecite na 200°C osam do deset minuta, dok biskvit ne naraste i rubovi se ne počnu odvajati od stranica lima.
Na radnu površinu stavite komad papira za pečenje veći od lima za roladu i pospite ga šećerom u prahu. Pažljivo preokrenite biskvit na papir i uklonite donji sloj papira za pečenje.
Na duljoj strani biskvita, 2,5 cm od ruba, zarežite plitki rez. Od tog mjesta čvrsto zarolajte biskvit pomažući si papirom za pečenje. Stavite roladu na stranu, tako da leži na spoju, i ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se kolač hladi, napravite ganache preljev tako da zagrijete vrhnje u tavi prije nego što ga maknete s vatre i umiješate svu tamnu čokoladu dok se ne otopi.
Ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider da se stegne. Razvijte roladu i uklonite papir prije nego što na vrh namažete šlag i ponovno zamotate.
Premjestite kolač na tanjur za posluživanje prije nego što stvrdnutu čokoladnu glazuru stavite u vrećicu sa zvjezdastim nastavkom. Iscrtajte duge, debele linije duž rolade, pokrivajući je u potpunosti dok ne izgleda poput kore drveta kako biste dobili tradicionalni izgled.