za potpuni odmor

Pješčane plaže i zabrana automobilima: Na ovim otocima uživat ćete u miru i tišini

29.07.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Od gradske vreve, gužvi i buke prometa možete pobjeći na nekoliko predivnih hrvatskih otoka jer pružaju jedinstvenu priliku za potpunu relaksaciju

Duž čitave hrvatske obale smjestio se niz otočića koji ne samo da zabranjuju promet automobilima, već su i neki od njih manje poznati u inozemstvu - što znači da ćete ondje u potpunosti moći odahnuti od gradske vreve, buke i prometnih gužvi.

Od predivnih otočića Suska i Unije na sjevernom Jadranu, preko Zlarina i prvića u šibenskom arhipelagu, do rajskih destinacija Elafitskih otoka; evo gdje sve možete uživati u miru, tišini i predivnim plažama na Jadranskom moru.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Zlarin

Smješten u blizini Šibenika, otok Zlarin pravi je mamac za turiste svojom netaknutom prirodom, kristalno čistim morem i bogatom kulturnom baštinom. No, možda čak i više od toga, činjenicom da je ondje vozilima dolazak zabranjen, što znači da u miru možete prošetati njegovim predivnim uličicama, posebno ako dolazite s malenom djecom.

Poznat je po tradiciji vađenja i obrade crvenih koralja, koja se proteže stotinama godina unatrag, a za njih se tradicionalno vjeruje da štite trudnice.

Otok Susak

Iako je površine tek pet četvornih kilometara, otok Susak nudi pregršt pješčanih uvala i šetnica za uživanje. Prometna buka neće vas ometati jer su vozila i ondje zabranjena, a do njega ćete lako doći trajektom iz Malog Lošinja.

Na sjeveroistočnoj strani otoka potražite uvale Bok i Spiaza, dok će vas na suprotnoj strani bez daha ostaviti uvale Nasuzanski i Porat.

Otok Unije

Na sjevernom Jadranu nalazi se još jedan otočić 'cijepljen protiv automobila' - Unije. Gotovo posve nepoznata destinacija za većinu turista ponosi se time što ćete ondje uživati u sunčanju i kupanju bez masovnih gužvi te u šetnjama mnogobrojnim mediteranskim vrtovima.

Otok Prvić

Otok Prvić je mali otok u šibenskom arhipelagu, smješten u blizini Vodica. Na otoku se nalaze dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, koje će vas u trenu očarati svojim kamenim kućicama i uskim ulicama. Trajektom je povezan redovnim linijama s Vodicama i Šibenikom, ali sa zabranom dolaska prijevoznih sredstava, što ga čini idealnom opcijom za sve željne odmora od gradske vreve.

Otok Silba

Jedan od onih 'tajnih' otoka koji skrivaju brojne plaže i uvale, za koje nerijetko znaju samo mještani, smjestio se zapadno od Zadra. Riječ je o otoku Silbi, na kojem nema prometa, ali zato postoji bogat izbor predivnih pješčanih i šljunčanih plaža, kao što su Šotorišće, Pernastica, Mavrova, Vele Stene i Ugljanica.

Otok Lopud

Ako odlučite posjetiti rajske Elafitske otoke u blizini Dubrovnika, nikako nemojte propustiti Lopud. Uz miran i tih odmor bez zvukova i mirisa automobila, ondje je zagarantirano uživanje u prelijepim plažama, među kojima se ističe Šunj - na glasu kao jedna od najljepših pješčanih plaža na Jadranu.