Polpete od kukuruza sjajan su izbor za prilog ili čak i glavno jelo tijekom vrućih ljetnih dana. Jednostavno se pripremaju, brzo su gotove, a oduševit će i one koji inače nisu ludi za kukuruzom
Ove ukusne polpete prema receptu poznatog australskog kuhara Billa Grangera mogu se jesti tople i hladne, a ako nemate pri ruci svježe klipove mladog kukuruza, poslužit će i onaj iz konzerve. Odlično se slažu uz osvježavajući umak od rajčica i avokada ili vrhnja.
Potrebni sastojci:
500 g kukuruza (3 klipa srednje veličine)
1 mali luk sitno nasjeckan
2 jaja
¼ šalice svježeg korijandra
1 šalica brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica soli
malo svježe mljevenog papra
3 velike žlice maslinova ulja
Priprema
Dvije trećine kukuruza stavite u posudu s nasjeckanim lukom, jajima, brašnom, korijanderom, praškom za pecivo, soli i paprom te izmiksajte štapnim mikserom ili sve stavite u blender pa izmiksajte.
Prebacite sve u zdjelu dodajte preostala cijela zrna kukuruza i dobro izmiješajte.
Zagrijte jednu žlicu ulja na tavici na srednje jakoj vatri i velikom žlicom vadite smjesu i stavljate u tavicu te nježno poravnajte. Nemojte pretrpavati tavu kako jer se poplete neće jednakomjerne ispeći, dovoljno je peći 3-4 poplete odjednom ovisno o veličini posude.
Pecite ih oko minutu-dvije s obje strane ili dok ne poprime zlatnožutu boju.
Poslužite ih uz neki osvježavajući umak od avokada ili kiselog vrhnja.