SEZONSKI TREND

Pouzdani komad s padom temperatura: Dobra stara košulja vratila se u modu

04.10.2024 u 09:55

  • +4

Flanelske košulje

Izvor: Profimedia/promo / Autor: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia/promo

Bionic
Reading

'Košulja drvosječa' ponovno uživa pet minuta slave. Vrhunac popularnosti doživjela je u grunge eri, 90-ih, a danas podjednako dominira aktualnim kolekcijama brendova i stajlinzima na street style sceni

Podrijetlo karirane flanelske košulje

Njegova tradicionalna povezanost sa sjevernim šumama Sjedinjenih Država i njihovim stanovnicima nije lažni klišej, već odražava povijesnu stvarnost. Prvi koji su nosili ovaj odjevni predmet zapravo su bili drvosječe iz Pennsylvanije, sredinom devetnaestog stoljeća.

Izumio ju je John Rich, osnivač brenda Woolrich, koji je imao ideju kreiranja širokih, praktičnih i toplih košulja od flanela koja se već koristila za stvaranje odjeće za van. Kako bi istaknuo svoj proizvod, Rich je stvorio ono što će postati ikona - crveno-crni karirani uzorak znan kao 'Buffalo Check'.

Izvor: Profimedia / Autor: Francesca Babbi / ipa-agency.net / PA Images / Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Charly TRIBALLEAU / AFP / / Shutterstock Editorial / Profimedia / Promo

Ulazak flanelske košulje u modu (zahvaljujući crtanom filmu)

Kao i brojni drugi odjevni predmeti stvoreni za rad ili vojnu upotrebu, karirana flanelska košulja također je doživjela modnu slavu.

Prvi put krajem 50-ih, kada je Disney napravio crtić inspiriran likom iz američkog i kanadskog folklora, golemim drvosječom Paulom Bunyanom.

Budući da je u Disneyevom filmu, objavljenom 1958., protagonist nosio tradicionalnu crveno-crnu kockastu flanelsku košulju, potonja je odmah postala vrlo popularna, ne samo među dječacima, koji su je smatrali svojevrsnim amblemom muževnosti, već i među djevojčicama, koje su ju nosile vezana u struku, u kombinaciji s hlačama visokog struka.

Flanelska košulja - amblem grunge stila u 90-ima

Od tada je karirana flanelska košulja postala sastavni dio muške garderobe, postavši amblemom američkog stila, iako je s vremenom poprimila drugačije karakteristike u odnosu na originalni model, poput novih boja i različitih vrsta uzorka.

No tek krajem 80-ih i početkom 90-ih ovaj odjevni predmet ima poseban značaj na modnoj sceni, kada se povezuje s grunge stilom i glazbenim zvijezdama počevši od Nirvaninog frontmena, Kurta Cobaina.

Istodobno, još u 90-ima, s afirmacijom skate kulture, karirana flanelska košulja prihvaćena je kao ključni element street style scene, posebice u crno-bijeloj verziji, obično u kombinaciji s kultnim uzorkom šahovnice na Vans tenisicama.

Kako ove sezone nositi flanelsku košulju

Obična flanelska košulja vraća se kao jedan od velikih trendova ove sezone. Predlažu ih brendovi poput Bottega Venete, Prade, Balenciage, Ralpha Laurena, pa sve do high street brendova predvođenih španjolskom Zarom i Mangom.

Slavne dame u flanelskim košuljama Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kao što je zavladala aktualnim kolekcijama brendova, flanelska košulja podjednako dominira stajlinzima street style zvijezdi, o čemu dovoljno svjedoče prizori tijekom modnih mjeseci posvećenih kolekcijama za novu sezonu proljeće/ljeto.

Osim što ponovno slovi za trendovski komad, flanelska košulja idealan je komad za prijelazno razdoblje. U promjenjivim vremenskim uvjetima ima potencijal postati ključnim komadom u slojevitom looku, s obzirom na to da zahvaljujući svojoj konzistenciji predstavlja neku vrstu zlatne sredine između košulje i sakoa.

Nošena preko T-shirta ili čak na ramenima poput pelerine i s vremena na vrijeme u kombinaciji s trapericama, kožnim hlačama, midi suknjama ili nanovo popularnim bermudama.