vrući trend

Povratak otpisanih: Ove cipele s udobnom, a zavodljivom potpeticom obožavat ćemo ovog proljeća

19.03.2023 u 15:47

Bionic
Reading

Tjedni mode u vodećim gradovima, od Pariza, preko New Yorka, pa do Milana, donose nove trendove. Po pitanju cipela jedno je jasno - puna peta vraća se u punom sjaju, ali u tankom obliku. U sezoni pred nama ne odustajemo od visokih potpetica, ali ni od udobnosti

Zaboravite na cipele s platformom, pa čak i debele potpetice. Došlo je vrijeme da budu tanke, a modni svijet predstavlja zanimljiva rješenja puna kreativnosti.

Jedan od čimbenika koji dobre cipele moraju zadovoljavati je udobnost, a nju ne bi trebalo odvajati od estetike. Forma i funkcija moraju ići ruku pod ruku, jer koliko god par cipela bio lijep, ako je neudoban, vrlo vjerojatno će samo stajati na polici.

Novi modni prijedlozi nisu ograničeni na četvrtaste ili stiletto potpetice jer dizajneri cipela i stilisti eksperimentiraju bezbrojnim varijacijama na tu temu: visokim potpeticama ili pak 'skulpturama' koje dodaju centimetre bez smanjenja udobnosti.

Čak i svijet wedgesa, odnosno punih potpetica, prolazi kroz pravu estetsku revoluciju. Većina ih smatra prikladnima samo za dnevni look, no ne zadugo - modni stručnjaci predstavljaju slim wedges, odnosno tanke pune potpetice.

Prve prijedloge imali smo prilike vidjeti na modnim revijama za jesen/zimu 2022./2023. na visokim čizmama s potpeticom koja je oblikovana tako da bude što tanja. Ti modni prijedlozi otvorili su vrata novim idejama. Givenchyjeve čizme postale su tako sezonski must have.

Cipele za proljeće/ljeto 2023. također su doživjele transformaciju u uske varijante: gledane odostraga, čini se kao da imaju tanku potpeticu, ali kada se stopalo okrene, jasno je da je ona u potpunosti pričvršćena za potplat, postajući jedinstven komad sa skulpturalnom estetikom.

Konačna potvrda ovog trenda došla je u kolekcijama za jesen/zima 2023./2024. Tako je Blumarine na modnu pistu donio hibridnu petu, tj. punu petu koja završava metalnim vrhom, i to na slingback te na modelu čizama, a oba dolaze s naborima.

Drugu interpretaciju potpisuje Ferragamo: Maximilian Davis reinterpretirao je arhivsku potpeticu na sandalama u kolekciji jesen/zima 2023./2024. i očito će nas tanke platforme pratiti od jutra do mraka. Naposljetku, tu su Missonijeve cipele sa suženom i laganom potpeticom u usporedbi s klasičnom siluetom, čime postaju prava alternativa stiletticama.

  • +3
Cipele na punu tanku petu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije