dobro je znati

Prekrasne žardinjere teško će bilo što nadmašiti, no ključno ih je pravilo postaviti: Četiri ključna koraka za najljepše prizore na prozorskim daskama

03.06.2022 u 14:01

Bionic
Reading

Prekrasne žardinjere jedan su od najljepših ukrasa tijekom ljetnih mjeseci. No, kako bi potpuno ispunile svoju funkciju potrebno ih je znati pravilo postaviti. Ovi korisni savjetu učinit će taj zadatak laganim i jednostavnim

Prozorske cvjetne posude lijep su i vrlo efektan način da istaknete biljke, cvijeće ili začinsko bilje, a istovremeno date snažen vizualni efekt prednjem dijelu eksterijera. Za razliku od posađenih biljaka u vrtu, žardinjere su vrlo svestrane, prilagodljive i lako promjenjive - možete odlučiti mijenjati ih sezonski ili pak dopustiti zdravim biljkama da rastu sve dok im vremenski uvjeti to dozvoljavaju. No, prije svega žardinjere je važno pravilno postaviti na prozorske daske.

Prvi korak: Odaberite odgovarajuću posudu

Materijal, veličina i vrsta posuda koji koristite za svoje prozorske daske doista su važni. Svakako imajte na umu da ih je potrebno svakodnevno zalijevati tijekom najtoplijih mjeseci u godini kako bi biljke na prozorskim klupicama uspješno rasle. Zbog toga drvene posude možda nisu najbolji izbor. Naime, drvo, čak i ako je obrađeno, uslijed stalnog zalijevanja početi će trunuti u određenom vremenskom roku, vjerojatno kroz tri ili četiri godine. Stoga radije birajte otpornije, kompozitne materijale koji mogu podnijeti vlagu tijekom cijele godine.

Iskusni vrtlari savjetuju odabir žardinjere pristojne dubine, koja osigurava dovoljan prostor za rast biljaka i njihovog korijenja. Željena širina je najmanje 20 cm, a idealna dubina je oko 25 cm. Naravno, duljina žardinjere ovisi će o veličini prozora, no preporučljivo je da budu barem centimetar ili dva dulje od prozora. Naime, kada su žardinjere kraće, to izgleda poprilično nerazmjerno.

Koliko god spremnici za samozalijevanje bili primamljivi, vrtlari ne savjetuju takve izbore. Žardinjere sa sustavom samozalijevanja su obično preplitke, a uz to biljke treba svakodnevno zalijevati samo ako se nalaze na zapadnoj ili južnoj strani kuće. Dobro staromodno ručni zalijevanje i ovom slučaju je najbolji i najsigurniji izbor. Ako svakodnevno zalijevanje ipak oduzima previše vremena, možete razmotriti ugradnju sustava za navodnjavanje kap po kap.

Drugi korak: Postavljanje žardinjere

Žardinjeru uvijek treba postaviti prije punjenja. Preporučuje se korištenje čvrstih nosača koji mogu podnijeti težinu napunjene kutije. Također, imajte na umu da posude mogu udvostručiti svoju težinu do kraja sezone, kako biljke rastu. Naravno, u obzir valja uzeti i težinu vode i tla. Dva metalna držača u obliku slova L pričvršćena na vanjsku stranu kuće trebala bi biti dovoljna.

Treći korak: Punjenje posuda

Vrtlari preporučuju korištenje dobre mješavine za saksije koja je napravljena za vrtlarstvo u posudama, a dobar izbor su i mješavine koje uključuju gnojivo sa sporim otpuštanjem. Žardinjere su obično plitke, pa im je potrebna sva zemlja koju mogu dobiti. Zbog toga je preporučljivo izbjegavati korištenje bilo kojeg drugog materijala na dnu posude jer će to uzrokovati manjak mjesta za korijenje biljaka. Nakon što napunite žardinjere, obavezno dobro zalijte svoje biljke.

Četvrti korak: Sezonski mijenjajte svoje aranžmane

Za područja s klasična četiri godišnja doba, iskusni vrtlari predlažu sezonsku sadnju biljaka u žardinjerama – tako ćete puno više uživati u njima. Svako godišnje doba nudi jedinstveni godišnji materijal za korištenje, prilikom mijenjanja biljaka preporučljivo je osvježiti svu zemlju i ukloniti korijenje od prethodne sezone kako bi nove sorte mogle rasti u punom sjaju i bujnosti.