'ŠEĆERNI MAMURLUK'

Pretjerali ste sa slatkim? Evo kako uspješno prebroditi 'krizu'

21.01.2023 u 18:07

Bionic
Reading

Prosinac je tradicionalno u znaku obilne trpeze prepune različitih delicija i naravno slatkiša. Ako ste i vi među onima koji su se sladili slasticama poput neizbježnih božićnih kolačića, torti, medenjaka, germknedli ili fritula, donosimo nekoliko učinkovitih savjeta kako smanjiti unos šećera i uspješno detoksicirati organizam

Povremena želja za nečim slatkim sigurno nije razlog za brigu, ali ponekad se povremena poslastica pretvori u pravu šećernu 'komu', osobito tijekom božićne sezone, kada mnogi pretjeraju s količinom unešenih slastica.

Ako se ne osjećate dobro nakon što se danima pošteno praznili pladnjeve s neodoljivim maminim delicijama, vjerojatno vas muči tzv. šećerni mamurluk, odnosno sugar overdose. Njegovi su simptomi opći osjećaj mučnine, nadutost, glavobolja, poteškoće u koncentraciji, promjene u raspoloženju i stres, a ponekad zbilja podsjeća na pravi alkoholni mamurluk.

Kako nastaje? Konzumacija šećera dovodi do oslobađanja inzulina koji pomaže održavanju šećera u krvi. No nakon što šećer nestane, u tijelu ostaje prekomjerna količina inzulina i dolazi do manjka glukoze koja daje energiju organizmu, što u konačnici dovodi do osjećaja depresije, stresa, promjena raspoloženja...

Dakle, ako ste posljednjih nekoliko dana i tjedana jeli previše slatke hrane, vrijeme je za detoksikaciju tijela, a i duha.

Zdrav doručak čini čuda za organizam

Osjećate li se iscrpljeno i iscrpljeno nakon blagdana? Nikakvo čudo, jer su crijeva i probavni trakt zbog pretjeranog unosa šećera potpuno u disbalansu. Najveća opasnost? Protiv ovog stanja borite se s još više slatkiša! To nije dobra taktika pa biste trebali već za doručkom pripaziti što jedete, jer ovaj obrok u biti određuje naš dan i daje nam potrebno 'gorivo'. Umjesto krafne ili npr. za mnoge omiljene slatke rolice s cimetom, odaberite lagani doručak koji pomaže vašem tijelu da se regenerira. Protuupalni sastojci ananasa idealni su, primjerice, kada je u pitanju vraćanje prirodne ravnoteže tijela. Još jedna dobra ideja: dodaci prehrani s probioticima. Oni pomažu u snižavanju razine šećera u krvi. Kurkuma i đumbir izvrsni su začini za doručak s dovoljno antioksidansa. Moto vašeg doručka nakon mamurluka od slatkiša: lagan, zdrav i bogat vitaminima!

Izbjegavajte kavu i mliječne proizvode

Iako je to za mnoge neizbježan ritual nakon buđenja, naviku ispijanja šalice s kavom ujutro svakako treba izbjegavati nakon perioda pretjerivanja sa šećerom. Razlog: kofein i kiselina koju sadrži dodatno opterećuju jetru koja zbog mamurluka od slatkiša ionako radi punom parom. Isto vrijedi za konzumaciju mliječnih proizvoda i hrane s visokim udjelom soli. Mliječni proizvodi često su kontraproduktivni kada je u pitanju probava, a previše soli može dovesti do nadutosti. Također to potiče želju za još više šećera i brzo ulazite u začarani krug. Ostanite dosljedni i umjesto toga izađite na svježi zrak kako biste svom tijelu dali vrijeme i okruženje koje mu je potrebno za optimalnu regeneraciju.

Priuštite si masažu četkom

Da, zvuči čudno, ali to je odlična metoda za detoksikaciju tijela. Priuštite si pravi trenutak brige o sebi nakon mamurluka od slatkiša i suhom četkom poboljšajte cirkulaciju krvi i stimulirajte limfne čvorove, ali i potaknite regeneraciju stanica kože i probavu. Ovaj tretman je apsolutno neophodan kada se radi o detoksikaciji tijela nakon previše šećera pa ga svakako isprobajte. Vrijeme je da se pozabavite svojim zdravljem i početak godine započnete brigom za zdravlje.

Napitak zdravlja: Topla voda s limunom

Umjesto uobičajene jutarnje rutine uz kavu, u danima nakon šećernog mamurluka poželjno je popiti čašu tople vode obogaćene limunom. Ovo mirisno i zdravo voće ne samo da ima svojstva čišćenja, već i svojim detoksikacijskim učinkom regulira i neutralizira pH razinu tijela. Osim toga, vitamin C koji sadrži također daje poticaj vašem imunološkom sustavu, što će vam dobro doći u borbi protiv virusa i bakterija.

Ljepota dolazi iznutra

Voda je dobra ključna riječ jer iako nisu samo naše tijelo i opća dobrobit ti koji pate od učinaka previše šećera, posljedice često možemo vidjeti i na stanju naše kože. Prva i jednostavna mjera za suzbijanje kožnih problema uzrokovanih konzumiranjem šećera je redovit i dovoljan unos vode. Puno piti savjet je za ljepotu koji se općenito preporučuje, ali je neophodan u slučaju previše šećera. Osim toga, stručnjaci preporučuju korištenje LED svjetlosne maske za opuštanje i njegu kože. Ako se nakon šećernog mamurluka na licu pojave prištići, ne tiskajte ih i ne dirajte, već koristite blaga sredstva koja će smiriti upalu.