Mesne okruglice i špageti dva su jela koja odlično prolaze kod svih generacija, a spojeni u jedno jelo čine dobitnu kombinaciju za sjajan ručak u kojem uživaju baš svi
Špageti i mesne okruglice u umaku od rajčice ukusno su, jednostavno i savršeno jelo za uživanje s obitelji. Mesne okruglice prvo se nakratko poprže na tavici, što im daje poseban 'šmek', a nakon toga prokuhaju u ukusnom umaku od rajčice. Na kraju se sve spoji sa špagetima i pospe s malo parmezana. Probajte, nećete moći odoljeti.
Potrebni sastojci za umak:
- 400 g pasirane rajčice
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žlica šećera
- 2 žličice sušenog origana
- 1 žličica mljevenog mažurana
- sol
- crni papar
Potrebni sastojci za mesne okruglice:
- 500 g mljevenog mesa
- 1 češanj češnjaka
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice brašna
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- sol
- papar
Ostali potrebni sastojci:
- 320 g špageta
- naribani parmezan, po želji
- svježi peršin za ukras
Priprema:
Za umak: Ogulite i nasjeckajte češnjak. U tavici na srednje jakoj vatri nakratko ga pržite. Dodajte usitnjenu rajčicu i prokuhajte.
Smanjite jačinu vatre, dodajte šećer, origano, mažuran i prstohvat soli i papra te kuhajte 15 minuta na laganoj vatri.
Za mesne okruglice: Ogulite i nasjeckajte češnjak. U zdjelu stavite mljeveno meso, češnjak, peršin, jaje, krušne mrvice te prstohvat soli i papra. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Pobrašnjenim rukama oblikujte kuglice i zapecite ih u tavici na ulju. Nakon pečenja stavite i na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće.
U pripremljeni umak od rajčice dodajte mesne okruglice i vratite na vatru 2 min.
Nakon toga skuhajte špagete u posoljenoj vodi prema uputama proizvođača.
Za serviranja na tanjur stavite špagete, a na njih okruglice s umakom. Po vrhu pospite malo naribanog parmezana i ukrasite listićima peršina.