Koliko je riba zdrava i da bismo je trebali jesti što češće, znaju već i ptice na grani, a ovo je recept za ukusnu oradu s njokima
Sastojci:
4 fileta orade (4 x 100 g)
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
80 g mrkve
80 g celera
2 komada mladog luka
2 češnja češnjaka
50 ml bijelog vina
25 ml prošeka
100 ml slatkog vrhnja
bijeli papar
¼ limuna
sol
1 žlica Vegete
500 g njoka
Priprema:
Filete ribe pokapati s malo limuna i posoliti. Zatim nasjeckati mladi luk, mrkvu, celer i češnjak.
Popržiti mladi luk na maslinovom ulju, pa dodati mrkvu, celer i češnjak. Kad povrće malo omekša, zaliti s bijelim vinom i prošekom te začiniti paprom i jednom žlicom Vegete. Malo prokuhati da alkohol ispari i doliti slatko vrhnje.
Dok se povrće pirja, skuhajte njoke u kipućoj posoljenoj vodi.
Umak je gotov! Sad treba dodati njoke i malo promiješati da se povežu s umakom.
Popecite filete ribe na roštilj tavi. Kako biste izbjegli da se zalijepe za tavu, popecite ih na papiru za pečenje. I pazite! Mala tajna ovog recepta leži u tome da filete ribe uvijek pečete prvo s kožom na tavi!
Proljetni njoki na primorski poslužuju se tako da prvo poslužite njoke, pa umak od povrća i konačno filet ribe na vrh. Kako se kuha ovo ukusno jelo možete pogledati u InMagazinu