Puževa torta s lješnjacima idealan je slatki zalogaj uz čaj ili kavu
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
Tijesto:
40 dag brašna
1 kocka svježeg kvasca (42 g)
4 dag šećera
175 ml toplog mlijeka
10 dag maslaca ili margarina
1 vrećica vanilin šećera
na vrh noža soli
1 jaje
Nadjev:
125 ml mlijeka
10 dag šećera
½ žličice cimeta
2 žlice kakao praha
30 dag mljevenih lješnjaka
1 jaje
Premaz:
1 žumanjak
7 dag listića lješnjaka
2 žlice marmelade od marelice
1 žlica šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 40°C.
Za tijesto: 175 ml mlijeka lagano zagrijati - mora biti toplo, nikako ne smije biti prevruće! Brašno staviti u jednu veću posudu. U sredini napraviti udubljenje, staviti izmrvljeni kvasac, 1 dag šećera, oko 100 ml toplog mlijeka i mikserom za tijesto ili kuhačom samo sredinu miješati, sve dok se kvasac ne rastopi. Posudu pokriti krpom, staviti u pećnicu, malo ostaviti vrata pećnice otvorena (krpu staviti) i pustiti oko 15 minuta da se pred tijesto podigne.
Maslac rastopiti i pustiti da se malo ohladi te zajedno s tri dag šećera, vanilin šećerom, soli, jajetom i preostalim toplim mlijekom (75 ml) zamijesiti tijesto, mikserom za tijesto ili ručno. Posudu s tijestom pokriti krpom, staviti u pećnicu na istu temperaturu (odškrinuta vrata) i pustiti oko 30 minuta da se podigne, odnosno volumen udvostruči.
U međuvremenu pripremiti:
Nadjev: 125 ml mlijeka, 10 dag šećera, cimet i kakao zakuhati. Dodati lješnjake, izmiješati i skloniti sa štednjaka te pustiti da se ohladi. U hladno umiješati jaje. Kalup za tortu (26 cm) namazati dobro maslacem (dno i rub).
Na radnu plohu staviti komad folije za očuvanje svježine (oko 35 x 45 cm). Na foliju istresti tijesto i valjkom za tijesto razviti u veličini folije. Tijesto namazati nadjevom te uz pomoć folije (od šire strane) zamotati, da dobijete štrudlu. Oštrim nožem rezati ploške oko četiri cm širine. Slagati ih u kalup, kao na slici, malo ih rukama pritisnuti tako da se kalup popuni (bez međuprostora). Ponovno pokriti krpom, staviti u pećnicu i dalje na istoj temperaturi, vrata ostaviti odškrinuta i pustiti oko 20 minuta da se tijesto podigne.
Izvaditi iz pećnice. Pećnicu uključiti na 180°C. Tijesto namazati izmiješanim žumanjkom, posuti s četiri dag listića lješnjaka i kad pećnica postigne željenu temperaturu staviti peći oko 40 minuta. Nakon 20 minuta prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći.
Pečenu tortu ostaviti da se ohladi. Odvojiti obruč kalupa. Marmeladu zagrijati, izmiješati, rub namazati i posuti listićima lješnjaka. Posuti šećerom u prahu.