Palačinke su bez sumnje jedna od najpopularnijih delicija, a bez obzira za koju se varijantu odlučili, brzo nestaju s tanjura
Japanske, američke, slane palačinke punjene sirom i šunkom, zapečene ili bezbrojni, podjednako ukusni klasici poput palačinki s voćem, Nutellom, medom ili pekmezom, predstavljaju slasan obrok za sve generacije.
Iako nam se čini kako je njihova priprema vrlo jednostavna i da nemamo što pogriješiti, evo nekoliko korisnih savjeta kako bi uvijek dobro ispale.
Oprezno s miješanjem
Smjesa za palačinke ne smije se previše miješati ili izrađivati mikserom jer će se gluten početi razvijati i tijesto će postati elastično, što znači da će palačinke u konačnici biti gumenog okusa, što nije nimalo privlačno. Savršeno glatku smjesu postići ćete se ako sve sastojke miješate pjenjačom.
Ne žurite
Tijesto za palačinke, savjetuju iskusni chefovi, trebalo bi uvijek kratko odstajati, a bilo bi idealno smjesu pokriti i pustiti da odstoji do pola sata.
Tava
Tavu morate dobro zagrijati jer će se u protivnom tijesto razliti i pokupiti svu masnoću s dna tave. Prije nego krenete peći, testirajte vrućinu tave s probnom palačinkom.
Koju masnoću odabrati
Iako maslac pruža finu aromu, bolje se odlučiti za masnoće poput suncokretovog, kokosovog ili repičinog ulja.
Naoružajte se strpljenjem
Nemojte okretati palačinku dok s donje strane ne poprimi lijepu zlatnožutu boju. Ovo se osobito odnosi na tzv. američke palačinke koje bi se u protivnom mogle izgubiti svoju prozračnu teksturu.