Slatki mali zalogaji poznatiji kao muffini mnogima su omiljena poslastica jer ih nije teško napraviti i mogu se lijepo ukrasiti
Pečenje kolača uvijek je primamljivo kada se sjetite krajnjeg rezultata, a mnogima je to draže nego kuhanje. No ponekad uza sav trud ništa nije kako treba. Da biste izbjegli pogreške kod pripreme muffina i kolača općenito, pročitajte nekoliko odličnih savjeta.
Bez hladnih sastojaka
Svaki će kolač ispasti bolje ako sastojke poput maslaca, jaja ili mlijeka prvo stavite da stoje u kuhinji i dosegnu sobnu temperaturu.
Čitajte recept
Kad radite nešto prvi put, svakako pročitajte recept nekoliko puta. Tako ćete vidjeti nedostaje li vam koja namirnica i kojim točno redoslijedom morate raditi kolač.
Ne izbacujte sastojke
Svaki recept postoji s razlogom i nije pametno mijenjati ili izbacivati sastojke. Ako u receptu stoji da vam treba mahuna vanilije, nemojte stavljati ekstrakt. Svaka promjena mijenja i okus kolača.
Zagrijte pećnicu
Za svaki kolač bitno je da pećnica bude zagrijana prije no što posudu stavite unutra. Kada se kolač stavi u pećnicu, ona mora biti zagrijana da proces pečenja odmah započne.
Ispravan termometar
U starijim pećnicama neispravan termometar može uništiti sav trud. Ako ne radi kako treba, ni temperatura neće biti ona koju ste htjeli pa ga svakako dajte popraviti.
Tijesto za muffine
Konkretno za muffine Huffington Post piše kako nije dobro prejako miješati smjesu. Razlog tome je to što ćete na taj način istisnuti zrak pa će muffini na kraju biti tvrdi i stisnuti.
Ne virite u pećnicu
Ako otvorite pećnicu prije vremena, svaki kolač, pa i muffini neće se dobro ispeći, jer će vruć zrak izaći i proces pripreme usporiti.
Izvadite kolač na vrijeme
Čim je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice jer je topla pa će se kolač i dalje peći. Muffine pak iz istog razloga trebate izvaditi i iz kalupa.
Kreme
Za muffine, i ostale biskvite na koje ide krema, vrlo je važno pravilo hlađenja. Bez obzira koliko je desert primamljiv, ako stavite kremu na vruć biskvit, ona će se rastopiti.