U ove vruće dane, kad vam i od same pomisli na kuhanje postaje još toplije, osvježenje potražite u gazpachu - hladnoj juhi od sezonskog povrća koja će vas osvježiti, zasititi i napuniti vitaminima
Gazpacho je španjolska hladna juha koja se uz male varijacije u receptu udomaćila na brojim trpezama diljem svijeta, a idealna je upravo u ljetno doba, kad zavladaju vrućine i kad je najukusnije sezonsko povrće od kojeg se priprema.
Potrebni sastojci
oko 800 g oguljenih rajčica
paprika
2 svježa krastavca
2 češnja češnjaka
pola ljubičastog luka srednje veličine
sol
bosiljak
0,5 dcl maslinovog ulja
Priprema
Usitnite luk i češnjak u blenderu ili multipraktiku te polako dodajte ostalo povrće, prethodno oprano i narezano na manje komade.
Miksajte dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu. Ukoliko nemate blender, poslužit će i štapni mikser. Dosolite po želji i dodajte maslinovo ulje te sve dobro izmiješajte.
Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se dobro ohladi. Poslužite u zdjelicama ili čašama, dekorirajte listićima bosiljka i kockicama svježeg povrća te uživajte u zdravom i zasitnom osvježenju.