Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan i zasitan obrok
Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može mjeriti s onima kupljenima u prodavaonici.
Proslavljeni chef Gordon Ramsey otkrio je da u svoje njoke voli dodati malo sira ricotte kako bi bili još prozračniji i kremastiji. Uz dodatak graška, kako on to radi, ili nekoliko tikvica i pancete dobit ćete brzo, jednostavno i jako jeftino, ali itekako, ukusno jelo.
Potrebni sastojci za njoke:
2 velika brašnasta krumpira;
50 g ricotte;
sol i svježe mljeveni papar;
90 g brašna;
1 jaje (razmućeno);
malo svježe majčine dušice.
Za umak:
maslinovo ulje (za prženje);
svježe mljeveni papar;
150 g graška (ili tikvica i, po želji, pancete narezanih na kockice);
malo maslaca;
malo majčine dušice;
malo limunove korice;
parmezan ili grana padano za posipanje.
Priprema
Skuhajte krumpir u kori ili, još bolje, pecite ga u pećnici (također u kori) na 220 ˚C oko sat vremena, dok ne postane mekan. Krumpir potom ogulite i protisnite kroz kuhinjsko pomagalo za pasiranje, dodajte dobro ocijeđenu ricottu, sol i bijeli papar te brašno. Umutite jaje, dodajte ga u smjesu te sve dobro promiješajte. Po želji, dodajte i malo listića svježe majčine dušice. Nemojte pretjerivati s miješanjem i dodavanjem brašna kako tijesto ne bi postalo gumeno.
Tijesto izvaljajte u duguljaste valjkaste trake, debljine maksimalno 1.5 cm, na komadiće kako biste dobili njoke.
U lonac, s uzavrelom posoljenom vodom, dodajte njoke i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih i ocijedite.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri i dodaje malo maslinova ulja. Ubacite njoke, posolite ih i popaprite te pirjajte minutu do dvije, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte grašak, maslac i majčinu dušicu te još nekoliko minuta sve zajedno držite na vatri te na kraju pospite svježe naribanom koricom limuna i obilnom količinom parmezana ili grane padana.
Osim graška, možete dodati i tikvice narezane na male kockice kao i komadiće pancete.