Tapasi, nezaobilazni dio života i kulture Pirinejskog poluotoka, osvajaju svijet pa tako i Hrvatsku. Ukusni mali zalogaji u maštovitim kombinacijama mesa, ribe i povrća mogu se sve češće naći i u hrvatskim restoranima. Splitski restoran Terminal F otkriva recepte za tapase koji će vas jednim zalogajem odvesti u vruću Andaluziju u kojoj je ova delicija nastala
Spoj je ovo zapravo Andaluzije i Dalmacije koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Pintxo de chorizo y gambas kombinira kozice i pikantnu chorizo kobasicu za jedinstveno jelo koje se poslužuje na bambusovim štapićima. Banderillasi su dobili ime po strelicama koje su se koristile u borbama s bikovima, a ovi jednostavni tapasi poslužuju se na ražnjiću na kojem su kiseli krastavac omotan inćunom, rajčica, mozzarellina i maslina.
Montaditos su tri mala kanapea s crnom i bijelom paštetom od tune te različitog povrća, a poslužuju se uz čašu crnog vina. Ensalada de Cangrejo poslužuje se na tostiranom kruhu, a kombinira kozice i ananas za pravu eksploziju okusa. Ensalada de pulpo poslužuje se na hladnom tostu, a rashlađena hobotnica jamči pravo osvježenje za ljetne dane, a uz tapase, u splitskom restoranu Terminal F možete probati i salatu od graha za koju također imamo recept.
Sama riječ tapa znači poklopac, jer su se mali zalogaji, koji su u početku bili samo kriške pršuta, stavljali na čaše kako bi se piće zaštitilo od muha i prašine, a danas se većinom jedu u svim krajevima Španjolske i Portugala.
Pintxo de chorizo y gambas
Sastojci za 1 osobu
- jadranske kozice 6 dkg
- chorizo salama 2 dkg
- mozzarelline 3 komada
- maslinovo ulje 0.02
- par kapi limuna
- sol
- papar
Priprema
Kozice marinirajteu maslinovu ulju i limunu te ostavite sat vremena u hladnjaku da upiju sve arome. Dobro ugrijte grill tavu, posolie, popaprite i naglo zapecite kozice. Chorizo salamu tanko narezati. Na bambusov štapić nabodite kozicu, salamu i mozzarellinu. Poslužite na posteljici od rikule i prelijte maslinovim uljem.
Banderillas
Sastojci za 1 osobu
- kiseli krastavac 2 dkg
- inćun domaći 1 komad
- kisela kapulica 1 komad
- paprika 2 dkg
- maslina 1 komad
Priprema
Na drveni štapić nizom slagati kiseli krastavac umotan inćunom, zatim polovicu cherry rajčice te mini mozzarellinu koju naslonite na listić svježeg bosiljka, a niz završite punjenom dalmatinskom maslinom.
Montaditos
Sastojci za 1 osobu
- tuna 8 dkg
- maslinovo ulje
- češnjak 0.01
- sol
- papar
- tabasco 0.01
- crnilo sipe 0.02
- maslac 0.05
- sirni namaz 0.05
- maslina 1 komad
- rikula 0.02
- džem smokve 0.04
- bademi 0.03
- Camembert sir 4 dag
- pesto od bosiljka 0.03
- cherry rajčica 1 komad
- mozzarela 1 komad
Priprema
Selekcija tri mala kanapea koja fantastično idu uz čašu vina. U blender stavite tunu, maslinovo ulje, češnjak, sirni namaz, rastopljeni maslac, tabasco, sol i papar. Smjesu blendajte dok svi sastojci ne postanu kompaktni. Polovicu smjese izvadite i stavite u hladnjak dok se ne stisne. U ostatak paštete dodajte crnilo sipe i nastavite blendati dok smjesa ne poprimi boju te također stavite u hladnjak. Na tostirani kruh za prvi canape sendvič slažite po redu maslac, rikulu, bijelu i crnu pašetu, meso i maslinu. Na drugi canape džem od smokve, sitno rezani Camembert sir i usitnjene bademe. Na treći postelju od pesta, cherry rajčice i mozzarelu.
Ensalada de cangrejo
Sastojci za jednu osobu
- jadranska kozica 6 dag
- majoneza 0.04
- ananas 0.02
- limun 0.01
- maslinovo ulje 0.02
- sol
- papar
- 1 jaje
- mlada kapulica 0.02
Priprema
Flambirati meso kozica i ostaviti da se ohladi. Na sitno narezati meso ananasa, mladu kapulicu, bijelanjak jaja. U posudu aromatizirati majonezu s limunovom koricom i maslinovim uljem. Poslužiti uz tost.
Ensalada de pulpo
Sastojci za jednu osobu
- hobotnica 6 dkg
- kapari 0.01
- kapula 0.1
- cherry rajčica 0.3
- maslinovo ulje
- sol
- papar
- par kapi limuna
Priprema
Hobotnicu skuhati s korjenastim povrćem (nije prijeko potrebno). Pustiti da se ohladi. Sve sastojke sjediniti i preliti dresingom od maslinovog ulja, limunovog soka, soli i papra. Ostaviti u frižideru da se ohladi i poslužiti hladno s tostiranim kruhom.
Salata od graha
Sastojci za 1 osobu
- grah 2 dag
- ljubičasta kapula 2 komada
- malo sezama
- kozji sir 2 dag
- bosiljak 0.02
- cherry 2 dag
- masline 1 dag
- slanutak 2 dag
- ocat 0.02
- sol
- papar
Priprema
Tostirajte sezam da dobije zlatnu boju te ga ostavite da se ohladi. U zdjelu pomiješajte grah, slanutak, kapulu izrezanu na krugove, cherry rajčice i masline. Kad ste sve sjedinili začinite octom, soli i paprom. Na kraju dodajte kozji sir, sezam i bosiljak.