Ako želite zdrav i brz obrok, onda je ova salata od riže pravi izbor
Nadahnuta jela s rižom, od rižota, pilava, paelja i azijskih specijaliteta do slastica, sve to možete pronaći u kuharici 200 rižota i jela od riže u izdanju Profila
Potrebni sastojci za 3 – 4 osobe:
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta
4 jaja
2 žlice šerija
2 žlice blagog sojina umaka
1 vezica mladog luka
4 žlice kikirikijeva ulja
75 g nesoljenih indijskih oraščića
1 zelena paprika, očišćena i sitno narezana
žličice kineske mješavine pet začina
250 g riže dugog zrna, kuhane
150 g mladog špinata
100 g klica graha
50 g izdanaka graška
sol i papar
slatki umak od čili-papričica, za posluživanje
Priprema
Istucite jaja sa šerijem i žlicom sojina umaka. Narežite dva mlada luka na komade dužine 7 cm, a zatim te komade uzdužno isijecite u tanke rezance. Stavite ih u zdjelu vrlo hladne vode da se zakovrčaju. Ostatak mladog luka tanko nasjeckajte pa odvojite bijele i zelene dijelove.
Zagrijte polovicu ulja u velikoj tavi ili u woku i popržite indijske oraščiće sa zelenim dijelovima mladog luka, miješajući sve dok oraščići ne postanu svijetlosmeđi. Izvadite ih rupičastom žlicom.
U tavu stavite bijele dijelove mladog luka i pržite uz miješanje minutu. Dodajte istučena jaja i pržite ih uz stalno miješanje, sve dok se ne počnu grušati.
Umiješajte komadiće paprike i mješavinu pet začina (uglavnom je riječ o kombinaciji sečuanskog papra, klinčića, zvjezdastog anisa, cimeta i komorača) s ostatkom ulja i pržite minutu. Zatim dodajte kuhanu rižu i špinat s preostalom žlicom sojina umaka pa dobro izmiješajte sve sastojke dok špinat ne uvene.
Vratite u tavu indijske oraščiće i mladi luk, dodajte klice graha i izdanke graška te začinite po želji. Servirajte na tanjure, pospite trakicama mladog luka i poslužite uz slatki umak od čili-papričica.
Za pikantnu rižu s kukuruzom umjesto špinata upotrijebite male, narezane glavice kineskog kupusa i 200 g konzerviranih klipića mladog kukuruza, narezanih na kriške, koje umiješajte u tavu sa zelenom paprikom.