jednostavno i fino

Sanja Doležal s nama je podijelila recept za ukusnu pitu

29.04.2020 u 09:19

Bionic
Reading

Pjevačica i voditeljica uživa u spravljanju jela više od trideset godina. Sanja Doležal voli kuhati jela na kojima je odrasla, ali isto tako i isprobavati nešto novo. Sanji je oduvijek oaza mira bila vikendica uz rijeku Mrežnicu, gdje ima vrt s raznim povrtnim kulturama, a ondje joj je dostupna i kopriva od koje radi pitu čiji nam je recept otkrila

Kopriva je posljednih godina postala popularna kao sastojak različitih jela, od juha preko umaka, priloga do slastica, često i kao zamjena drugih zelenih povrtnica poput špinata i blitve, ali i kao odlična ideja za nove kreacije. Jednu od njih za tportal je podijelila i pjevačica i voditeljica rubrike 'Kuhanje je IN' na Novoj TV.

'Kako je sezona mlade koprive, iskoristite ovaj zdravi korov za ukusnu pitu. Koprivu svakako berite s rukavicama i prije pripreme ju kratko blaširajte odnosno pofurite', ispričala nam je Sanja. Ovo je njezin recept:

Pita zeljanica (s koprivom)

  • 500 g tankih gotovih kora za savijače
  • Za nadjev:
  • 500 gr svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 300 gr koprive
  • 2 žličice soli
  • Papar po želji
  • Za premazivanje:
  • 100 g maslaca ili ulja

Priprema

Za nadjev jaja dobro razmutite, dodajte kiselo vrhnje, svježi kravlji sir, blanširane, ocijeđene i nasjeckane koprive. Posolite, popaprite i dobro promiješajte.

Složite i namastite dvije kore, nadjev razmažite po korama i zarolajte.

Postupak ponovite dok ne potrošite kore i nadjev.

Protvan namastite, složite zarolane i napunjene kore, premažite gornju stranu rastopljenim maslacem i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, tridesetak minuta. Dobar tek!