Pjevačica i voditeljica uživa u spravljanju jela više od trideset godina. Sanja Doležal voli kuhati jela na kojima je odrasla, ali isto tako i isprobavati nešto novo. Sanji je oduvijek oaza mira bila vikendica uz rijeku Mrežnicu, gdje ima vrt s raznim povrtnim kulturama, a ondje joj je dostupna i kopriva od koje radi pitu čiji nam je recept otkrila
Kopriva je posljednih godina postala popularna kao sastojak različitih jela, od juha preko umaka, priloga do slastica, često i kao zamjena drugih zelenih povrtnica poput špinata i blitve, ali i kao odlična ideja za nove kreacije. Jednu od njih za tportal je podijelila i pjevačica i voditeljica rubrike 'Kuhanje je IN' na Novoj TV.
'Kako je sezona mlade koprive, iskoristite ovaj zdravi korov za ukusnu pitu. Koprivu svakako berite s rukavicama i prije pripreme ju kratko blaširajte odnosno pofurite', ispričala nam je Sanja. Ovo je njezin recept:
Pita zeljanica (s koprivom)
- 500 g tankih gotovih kora za savijače
- Za nadjev:
- 500 gr svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 200 ml kiselog vrhnja
- 300 gr koprive
- 2 žličice soli
- Papar po želji
- Za premazivanje:
- 100 g maslaca ili ulja
Priprema
Za nadjev jaja dobro razmutite, dodajte kiselo vrhnje, svježi kravlji sir, blanširane, ocijeđene i nasjeckane koprive. Posolite, popaprite i dobro promiješajte.
Složite i namastite dvije kore, nadjev razmažite po korama i zarolajte.
Postupak ponovite dok ne potrošite kore i nadjev.
Protvan namastite, složite zarolane i napunjene kore, premažite gornju stranu rastopljenim maslacem i stavite peći u pećnicu na 180 stupnjeva, tridesetak minuta. Dobar tek!