Nova kuharica Steve Karapandže, najpoznatijeg kulinarskog imena ovih prostora, uskoro će izaći u izdanju Profil Knjige, a slavni kuhar posebno za čitatelje tportala otkriva recept za tartar s tunom
'Nastala na temelju mog 20-godišnjeg svakodnevnog kuhanja u Švicarskoj, nova je kuharica globalna, jer su mi bile dostupne namirnice i začini iz cijelog svijeta. Usto, zahtjevni gosti u mom restoranu, kao i posjeti tržnicama i delikatesnim trgovinama, bili su svakodnevna inspiracija. Želio sam da se kroz moju kuhinju, odnosno recepte, osjeća Cuisine simple, koja svakom čitatelju ostavlja mogućnost da u recepte unese vlastitu kreaciju', rekao je Stevo Karapandža o svoj novoj knjizi.
Dio jela za novu kuharicu u izdanju Profil Knjige, sa 285 biranih recepata i 50 vrhunskih fotografija, priprema se i snima u opatijskom hotelu Milenij, u kojem je Stevo Karapandža rado viđen gost, ali i predavač. Svoja iskustva s veseljem prenosi na cijeli tim, a cilj je razmijeniti ideje, osvježiti pristupe kuhanju, serviranju namirnica i, na kraju, iznenaditi goste, a upravo je takav stav prenio i u kuharici.
Podijeljena u devet poglavlja, od juha, salata, hladnih i toplih predjela, preko jela od ribe, peradi, mesa i divljači do slastica, nova je Karapandžina kuharica zbirka nadahnutih kombinacija s okusima i aromama svijeta. Riječ je o nezaobilaznu štivu za svakoga tko voli kuhati, ali i za one koji tek žele svladati tajne kulinarskog umijeća i stvoriti podlogu za kreacije kojima je samo mašta granica.
Tartar s tunom
Sastojci:
350 g svježeg čistog mesa tune
1 zelena tikvica
kriške tosta
Umak:
1 cm đumbira
2 žlice vinskog octa
2 žlice šerija
¼ žličice pirea od rajčice
1 žličica sojina umaka
sol
kajenski papar
Priprema
Đumbir sitno nasjeckajte i pomiješajte s octom, šerijem, sojinim umakom, pireom od rajčice pa sve umiješajte u umak. Na kraju posolite i dodajte mljeveni kajenski papar.
Čisto meso tune narežite na kockice pa ga pomiješajte s umakom i po potrebi dotjerajte okus.
Zelenu tikvicu operite i trećinu narežite na kockice, a preostali dio narežite na tanke kriške. Kockice tikvice pomiješajte s tunom.
Na tanjur posložite tanko narezanu tikvicu, a na sredinu rasporedite tartar od tune i odmah poslužite.
Posebno popržite kriške tosta i poslužite ih s tartarom.
Napomena: ovaj tartar najbolje je pripremati neposredno prije konzumiranja.