Želite li malo obogatiti mnogima omiljenu juhu od rajčice, probajte joj dodati zapečeni sir
Juha od rajčice sa sirom priprema se prema receptu iz knjige 'Kreativna kuhinja' Steve Karapanđže u izdanju Profila.
1 kg zrelih rajčica
1 l povrtne juhe
1 žlica listića svježe
majčine dušice
1 žlica maslaca
2 ljutike
2 češnja češnjaka
4 kriške integralnog
tosta
4 kriške kozjeg sira
grančice majčine
dušice
sol
papar iz mlinčića
Priprema:
U posudi ugrijte maslac i na njemu propirjajte nasjeckanu ljutiku. Kad luk postane staklast, dodajte nasjeckani češnjak i narezane rajčice. Sve kratko pirjajte, zalijte juhom i dodajte listiće majčine dušice pa nastavite kuhati 20-ak minuta. Juhu smiksajte štapnim ili ručnim mikserom, pasirajte kroz gustu cjediljku i vratite u lonac, a potom zagrijte i začinite solju i paprom. Za to vrijeme na kriške tosta stavite po krišku sira i posložite na lim prekriven papirom za pečenje. Stavite u pećnicu zagrijanu na 240 °C da se tost sa sirom zapeče. Nakon nekoliko minuta, kad sir dobije zlatnožutu boju, izvadite iz pećnice, narežite na četvrtine i stavite u pripremljenu juhu.
Ukrasite grančicama svježe majčine dušice.