Savršeno orašastog okusa, tako delikatni i ne preslatki, klasični austrijski Linzer keksići mnogima su omiljena slastica. A mnogi će se složiti – bez njih nema Božića
Linzer keksi potječu iz Austrije, gdje su navodno postali popularni prije više stotina godina. Naime, ovi keksi su u osnovi mini verzija poznate Linzer torte.
Tradicionalno predstavljaju slatki 'sendvič' od jednostavnih kolačića od prhkog tijesta s maslacem napravljenih od bademovog brašna, koji se zatim pune džemom od malina koji se vidi kroz različito oblikovane 'prozorčiće'. Ovi keksi su možda maleni, ali dolaze tako moćnim okusom.
Naravno, možete ih puniti i bilo kojim drugim džemom, a odlični su i savršeno slatki s kremastim punjenjem od čokolade.
Potrebni sastojci:
- 240 g maslaca
- 120 g šećera u prahu
- 1 veliko jaje
- 360 g višenamjenskog brašna
- 1/4 žličice soli
- Malo šećera u prahu za ukrašavanje
- 150 g džema od maline
Priprema:
U velikoj zdjeli izmiksajte maslac i šećer u prahu sve dok ne postanu svijetli i pjenasti. Umutite jaje. Pomiješajte brašno i sol; postupno dodajte u kremastu smjesu i dobro promiješajte. Podijelite tijesto na trećine. Svaki oblikujte u kuglu, pa spljoštite u disk. Zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Zagrijete pećnicu 180 stupnjeva. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan dio tijesta na debljinu od otprilike 3 mm. Zatim tijesto izrežite s pobrašnjenim kalupima za blagdanske kolačiće. Nakon toga izrežite sredinu na polovici kolačića.
Na podmazane ili papirom za pečenje obložene limove za pečenje stavite cijele kolačiće i kolačiće s rupicama u razmaku od 2,5 cm.
Postupak ponovite s preostalim dijelovima tijesta. Pecite 8-10 minuta ili dok se kolačići ne stegnu. Izvadite na rešetku da se potpuno ohlade.
Polovice s rupicom u sredini dodatno pospite šećerom u prahu. A na dno svakog cijelog keksa nanesite jednu žličicu džema od maline. Nakon toga spojite polovice.