jeftinije kopije

Svi su se pomamili za 'dupe' parfemima, no mogu li zasjeniti skupe originale?

05.08.2024 u 16:45

Bionic
Reading

Već neko vrijeme društvene mreže diktiraju nove trendove, a među najnovijima koji drmaju beauty scenom i vladaju kozmetičkim ormarićima verzije su popularnih luksuznih proizvoda koji na njih podsjećaju izgledom ili mirisom. Poznati kao 'dupes', ti proizvodi predstavljaju ulaznicu za indie brendove na beauty tržište, no mogu li popularni 'duplikati' doista ponuditi 'pravu stvar' i zasjeniti originalne luksuzne proizvode?

Na TikToku i Redditu ljubitelji beauty proizvoda razmjenjuju savjete i preporuke za pristupačne alternative proizvodima koje je inače teško nabaviti, bilo zbog njihove cijene (npr. Maison Francis Kurkdjian - Rouge Baccarat 540 s cijenom od tristotinjak eura), bilo zato što su gotovo uvijek nedostupni (npr. maglica za tijelo Sol de Janeiro za 30 eura).

Dupes, duplikati, jeftinije su alternative vrhunskih luksuznih proizvoda i sve su popularniji među generacijom Z te milenijskim kupcima i korisnicima aplikacija. Dok je gotovo trećina odraslih, njih 31 posto, u nekom trenutku namjerno kupila kopiju vrhunskog proizvoda, generacija Z i milenijalci čine to znatno češće: otprilike njih 49 posto, odnosno 44 posto, prema Morning Consultu, tvrtki koja je početkom listopada prošle godine ispitala 2216 odraslih Amerikanaca, navodi CNBC.

'Kultura dupe online šopinga, koju je TikTok ubrzao u posljednjih nekoliko godina, izokrenula je postojeću situaciju', rekla je Ellyn Briggs, analitičarka brendova u Morning Consultu.

Umjesto da bude pokazatelj lošijeg statusa ili da se smatra 'sramotnom', kupovina kopija sada je 'nešto čime se kupci zapravo ponose', dodala je. Takvom kupnjom mogu propustiti iskustvo koje pružaju luksuzni proizvodi, a dupes su pritom jeftinije verzije koje potrošačima pomažu uštedjeti novac i testirati artikl prije nego što odluče eventualno posegnuti dublje u džep i kupiti 'pravu stvar'.

Dupe trend postaje moćna sila u beauty svijetu

Iako tema modnih i beauty 'duplikata' više nije prisutna u prijedlozima 'For you' na TikToku, nova istraživanja pokazuju da taj trend nikada nije nestao s interneta. Tako ih je prošle zime Google čak počeo predlagati na svojim stranicama za šoping, a prošle godine Reddit je zabilježio povećanje prometa od 50 posto onih koji se fokusiraju na dupe proizvode, piše NSS magazine.

Osim pitanja održivosti vezanog uz prekomjernu potrošnju, trend ističe zanimljiv fenomen u vezi s luksuzom i njegovom poželjnošću: potrošače sve više privlače skupi statusni simboli, ali, suočeni sa sve većim cijenama, zadovoljavaju se imitacijama. Nije slučajnost to da je osnovna klijentela dupe proizvoda generacija Z, zajednica koja se mora nositi sa sve većim troškovima života, ali također želi kupovati novu modu, te koja voli održivost, ali si je još uvijek ne može priuštiti. U tome je TikTok bio smrtonosno oružje, sposobno zavesti publiku prvo novim trendovima, estetikom i brendovima koje treba slijediti, a zatim i savršenim 'varalicama' za svakoga tko želi zaštititi svoju ušteđevinu.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Zašto su dupe proizvodi tako popularni?

Popularnost dupe proizvoda među mlađim generacijama može se pripisati ekonomskoj nestabilnosti koja je oblikovala njihove potrošačke navike. Uz visoke troškove života i privlačnost brze mode, ti se potrošači sve više okreću pristupačnim alternativama kako bi ispunili svoju želju za modernim i luksuznim proizvodima bez visoke cijene. Divovi e-trgovine, poput Temua, DHgatea i Aliexpressa, iskorištavaju ovaj trend nudeći im mnoštvo proizvoda dostupnih na samo jedan klik.

Iako dupe proizvodi nude ekonomičnu alternativu, oni također predstavljaju mutan pravni i etički pejzaž. Brza proizvodnja ovih artikala ide u korak s trendovima koji se stalno mijenjaju te često dovodi do optužbi za krađu dizajna, posebno pogađajući male dizajnere i nezavisne kreatore. To u fokus dovodi pitanja o održivosti takvih praksi s obzirom na emisije ugljika i potencijalno iskorištavanje radne snage uključene u masovnu proizvodnju duplikata, piše Brand Insider.

Jedan od glavnih čimbenika koji je kopije učinio prihvatljivima među mlađim kupcima sama je definicija riječi dupe. Uvođenjem novog slenga umjesto 'krivotvorine' ili 'imitacije', taj je pojam čvrsto ušao u vokabular generacije Z, čime je dobio potpuno otvoren pristup njihovom svijetu. Potrošači su svjesni da kupuju krivotvorinu, ali ne smatraju to lošim: kako izvještava The Fashion Law, među mladima su dupe proizvodi čak i poželjniji od originala, bili legalni ili ne.

Eliminacija stigme dala je vjetar u leđa raznim stručnjacima na društvenim mrežama, influencerima koji kapitaliziraju taj trend dijeleći s pratiteljima informacije o tome gdje pronaći najbolje imitacije.

Parfemi su posebno atraktivni

Dupemania zahvaća sve beauty kategorije, a osobito je izražena u kategoriji parfema. Vrhunski mirisi često se prodaju po troznamenkastim cijenama, što ih čini nedostižnima za mnoge kupce. Zbog toga se u posljednje vrijeme pojavljuju dupe brendovi te zadovoljavaju potražnju za jeftinijim verzijama omiljenih parfema. Za razliku od krivotvorina, kojima tvrtke pokušavaju predstaviti imitacije kao stvarnu, originalnu stvar, robne marke koje uspješno stvaraju alternative što mirisom podsjećaju na popularne luksuzne parfeme, bilo da se javno reklamiraju kao takvi ili ne - imaju široku privlačnost, i to bez splašnjavanja zadovoljstva nakon početnog oduševljenja kupnjom.

Takav je brend Dossier sa sjedištem u New Yorku. Osnovan 2019., prodaje više od 90 dupe verzija najprodavanijih mirisa kao što su Le Labo Santal 33, YSL Black Opium, pa čak i Chanel No.5, i to po cijeni od 29 američkih dolara (nešto više od 26 eura). Njegov osnivač i izvršni direktor Sergio Tache i potpredsjednica Ines Guien kažu da njihov brend pomaže u demokratizaciji industrije parfema.

Sada pak proširuju ponudu da bi u nju uključili više svojih parfema, onih koji nisu nastali po uzoru na postojeće, a nazivaju ih svojim 'originalima', dok se dupe verzije nazivaju 'impresijama'. 'Da ste me u trenutku u kojem smo tek lansirali brend upitali hoćemo li kreirati originalne mirise, rekao bih - vjerojatno ne', kaže Tache za BoF. 'Ali sada zaista želimo staviti naglasak na naš parfem koji razvijamo od nule vlastitim idejama', dodaje.

No Dossier nije jedini brend s takvom orijentacijom. Alt Fragrances, sa sjedištem u SAD-u, nudi svoje mirise, ali je poznatiji po Executiveu (nadahnutom Creedovim Aventusom u vlasništvu Keringa) i Faroucheu (nadahnutom Diorovim Sauvageom, najprodavanijim na svijetu). Zara, high street fashion brend koji je osvojio tržište brzom modom, također nudi brojne mirise koje stranice što se bave usporedbama, kao što je Dupe Shop, uvrštavaju na svoje liste zbog njihove sličnosti s luksuznim parfemima. Osim toga, Zara prodaje i mirise koji se smatraju originalnijima.

Brendovi se prilagođavaju dupe kulturi

Neki brendovi, poput Olaplexa i Whole Foodsa, odgovaraju na ovaj trend pokretanjem jedinstvenih marketinških kampanja i usredotočujući se na kvalitetu, održivost i angažman kupaca. Iskorištavajući popularnosti dupe proizvoda, pronalaze inovativne načine da zadrže svoju autentičnost i vrijednost brenda na tržištu preplavljenom imitacijama.

Dupe trend ne samo da preoblikuje ponašanje potrošača, već prisiljava luksuzne i srednje tržišne marke na agresivnije inovacije kako bi održale njihov interes. Marke se moraju više usredotočiti na kvalitetu, održivost i jedinstvene strategije angažmana da bi se borile protiv utjecaja kulture prevare, ističe Brand Insider.

Potrošači i robne marke suočavaju se s moralnim dilemama prilikom balansiranja između cijene, ekološke svijesti i etičkih razmatranja. Uspon dupe kulture, iako nudi stil i luksuz po pristupačnijim cijenama, također zahtijeva preispitivanje naših vrijednosti i prioriteta u društvu koje pokreću kupci.

Dossier je uvrstio u ponudu svoje prve originalne mirise 2023., a sada ih nudi 13, s još osam lansiranja koja se očekuju prije kraja ove godine. Kako bi se stvorio hype među kupcima, novi originali bit će lansirani na određeni dan nekoliko puta mjesečno, pod nazivom 'Dossier drop day'.

No malo je dupe brendova uspjelo navesti kupce, u potrazi za mirisnim kopijama, da više od jednom posegnu za originalima. E.l.f Beauty, izvorno poznat po pristupačnim izdanjima trendovske kozmetike kao što je Halo Glow Liquid Filter (po uzoru na Hollywood Flawless Filter Charlotte Tilbury, no dva i pol puta skuplji), izborio je prostor za sebe nastavljajući nuditi jeftine proizvode s viralnom privlačnošću koja povezuje inovativnost i poželjnost. Drugi, poput britanskog Makeup Revolutiona, koji za manje od 10 dolara prodaje alternative vrhunskim linijama, kao što je Huda Beauty, još uvijek se većinski smatraju isključivo dupe brendovima.

Što se tiče mirisa, nijedan brend još nije uspio u toj tranziciji. No Tache smatra da postoji kritična masa potrošača kojima je dosta preskupog plaćanja za proizvode općenito. 'Znao sam da su marže u beauty svijetu općenito prilično visoke, ali parfemi su doista posebna kategorija', rekao je.

Mijenjanje ponude: Sada svi žele originale

Sve veći broj brendova sada želi imati kolekciju svojih parfema i mogućnost ponuditi raznolikost kupcima, a dupe proizvodi bili su ključni za pokretanje tog trenda. Lansiranje originalnih mirisa dolazi u trenutku u kojem luksuzni brendovi žele povećati svoje prednosti u odnosu na konkurente, a dosad su bili indiferentni prema dupe brendovima, tvrdeći da su oni u biti ono što su modne marke poput Sheina za Chanel: loša imitacija koja ne razvodnjava njihovu pravu bazu kupaca.

A u slučaju parfema pravno utočište vrlo je ograničeno. Rachel Hearson, odvjetnica za robne žigove u odvjetničkoj tvrtki HLK te specijalizirana za patentno pravo, istaknula je da je robnim markama gotovo nemoguće dobiti zaštitne žigove za miris, jer on obično nije dovoljno prepoznatljiv da bi se povezivao s jednom tvrtkom, niti se može jasno predstaviti u registru zaštitnih žigova.

Jesu li dupe proizvodi legalni?

Mogu se pojaviti u mnogim oblicima, kao što su primeri, sjenila, ruževi za usne i, naravno, parfemi. Kako su prevare postale sve prisutnije, mnogi se pitaju jesu li dupe proizvodi legalni. Radi sigurnosti kupaca, brendovi šminke i kozmetike moraju omogućiti potpun popis sastojaka i istaknuti sva upozorenja na svojim etiketama. Usporedba popisa sastojaka luksuznih proizvoda za šminkanje s dupe robnim markama može otkriti značajne razlike među njima, što vjerojatno rezultira razlikama u cijenama. Kako bi spriječili zabunu među njima i njihovim proizvodima, beauty tvrtke mogu registrirati zaštitni žig, navodi Library of Congress na svom blogu.

Zaštitni žig je riječ, naziv, simbol ili sredstvo koje se koristi u trgovini robom za označavanje njenog izvora i razlikovanje jednog proizvoda od drugog. Prava na zaštitni žig mogu se koristiti kako bi se spriječilo druge da koriste zbunjujuće sličan znak, ali ne i da bi se spriječilo druge da proizvode istu robu (usluge) ili je prodaju pod jasno drugačijim znakom. Zaštitni znakovi omogućuju robnim markama šminke da imaju vlastite logotipe, ambalažu te kompaktne dizajne i dizajn aplikatora.

Tvrtke sa zaštićenim robnim markama mogu pokrenuti pravni postupak ako vjeruju da druga robna marka stvara proizvod koji se ne može razlikovati od njihovog. Međutim sudovi su utvrdili da su obmane pravno dopuštene prema načelima poštene upotrebe jer robne marke mogu prodavati slične proizvode sve dok nema namjere izazivanja zabune kod kupaca.

Ipak, 2009. L'Oréal se pokazao rijetkom iznimkom uspješno spriječivši prodaju imitacije parfema tvrtke Bellure putem složene mreže europskih zakona o zaštitnim žigovima. No to je ipak imalo više veze s upotrebom imena njihove marke u marketingu nego sa samim mirisima.

Bez pravnog presedana, pojavljuju se druge metode za odvraćanje imitatora. Tako neki traže patente za određene molekule. Japanski konglomerat Kao ima patentiranu notu mošusa, a velike mirisne tvrtke poput Givaudana imaju ih nekoliko. Symrise, njemačka tvrtka za proizvodnju sastojaka, koja radi za brendove Carolina Herrera i DKNY, otišla je korak dalje te uložila u tehnologiju koja 'zamagljuje' sastojke u njihovim mirisima kako bi spriječila obrnuti inženjering upotrebom plinske kromatografije, uobičajene metode otkrivanja note parfema. (Naprimjer, Dossier ga koristi, a Guien je jednom prilikom rekla da im ta tehnika omogućuje da 'očitaju' oko 60 posto sastava parfema.)

Drugi brendovi jednostavno odbijaju otkriti note u svojim parfemima, što može predstavljati i marketinšku taktiku. Tako za parfem You Glossier jednostavno tvrdi da pojačava miris onoga tko ga nosi.

Jačanje poželjnosti

Da bi originalni mirisi postigli i održali uspjeh, brendovi moraju uvjeriti kupce u njihovu visoku kvalitetu. 'Dupe kategorija trenutno nam je glavni generator prihoda, ali također želimo pokazati svoju kreativnost', rekao je i Tache iz Dossiera.

Brend je u lipnju u New Yorku organizirao pop-up događaj kako bi promovirao svoje originalne mirise, a tom je prilikom rasprodao mnoge od svojih najpopularnijih proizvoda, uz dva sata čekanja za ulazak na taj događaj. Guien je pritom komentirala da su dupe mirisi stvorili toliko svijesti o brendu da nije vidjela nikakav razlog za to da kupci ne budu jednako oduševljeni njihovim originalima.

A kako se dalje pokazalo, edukacija će biti idući ključni korak. U skladu sa svojim stavom o demokratizaciji proizvodnje parfema, Dossier će u listopadu lansirati miris pod nazivom Free The Musk, s namjerom da potakne razgovor o upotrebi patentiranih sastojaka. 'Želimo pokazati ljudima da mošus ne mora biti patentiran da bi bio lijep i senzualan', rekla je Guien za BoF.

Dok je utjecaj TikToka na porast dupe trenda očigledan, uz hashtag #dupe, koji je prikupio preko 240.000 objava na toj platformi, tek sada postaje poznata uloga koju ima e-trgovina u toj dinamici. Povećana potražnja za imitacijama učinila je tržište lažnih proizvoda plodnim tlom za tvrtke, pa su tako i u svijetu ljepote i mode jeftiniji brendovi podigli ulog, povećavši ponudu 'sličnih' predmeta i reklamirajući ih kao takve.

Ako je istina to da se u vrijeme ekonomske krize potrošači počinju zagrijavati za ideju kupnje lažnjaka, kao što je bio slučaj ranih 2000-ih, također se može istaknuti da lažnjaci predstavljaju značajan paradoks u sustavu vrijednosti generacije Z, razapete između želje za spašavanjem planeta i želje za modernim lookom 24/7.