Ostalo vam je rižota i ne znate što s njim? Talijani imaju rješenje, a zove se suppli ili arancini, ovisno jeste li u Rimu ili na Siciliji, a razlike između ova jela su minimalne. Čak i ako nemate viška rižota s kojim se možete poigrati, napravite suppli od nule i uživajte u ukusnim, hrskavim zalogajima
Arancini ili supplì odlična su opcija za predjela, prilog i finger food jer se mogu pripremiti ranije, zamrznuti, a zatim odmrznuti i pržiti po potrebi. Arancini ili suppli, kako ih zovu u Rimu su pohane i pržene rižine okruglice ili valjci, a navodno potječu sa Sicilije još iz 10. stoljeća. Arancini su obično punjeni ragùom, umakom od rajčice, mozzarellom i/ili graškom. U rimskoj kuhinji zovu se supplì, a najčešće su punjeni samo sirom.
Potrebni sastojci
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 sitno narezan luk srednje veličine
- 1 šalica arborio riže
- 1/2 šalice bijelog vina
- 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- Pola litre passate od rajčica
- Sol, papar
- 4 žlice sitno narezanog svježeg bosiljka
- 1/2 šalice svježe naribanoga parmezana
- 2 jaja
- krušne mrvice
- brašno
- ulje za prženje
- 250 g sitno nasjeckanoga sira mozzarelle, gaude, edamera…
Priprema
Zagrijte ulje i maslac te dodajte luk i pržite dok ne postane proziran. Dodajte zatim rižu i miješajte dok ne upije masnoću. Dodajte zatim bijelo vino i neprestano miješajte na srednjoj vatri dok se ne upije.
Počnite dodavati 1/2 šalice vrućeg temeljca i rajčicu, miješajući dok se upije. Nastavite tako, dodajući temeljac neprestano miješajući oko 20-25 minuta ili dok se riža ne skuha, ali ostane al dente.
Umiješajte naribani sir i bosiljak te začinite solju i paprom.
Rižoto kad se ohladi stavite u hladnjak na 8 sati ili preko noći.
Da biste napravili supplije uzmite malu šaku riže i stavite na dlan stvarajući udubljenje u sredini. U sredinu stavite komad sira, a rižu omotajte oko sira.
Kad ste potrošili svu rižu vrijeme je za pohanje. U jednu plitku posudu stavite brašno, u drugu jaja razmućena s malo mlijeko, a u treću krušne mrvice.
Uzmite svaku rižinu kuglicu i prvo uvaljajte u brašno, zatim umočite u smjesu od jaja, a na kraju uvaljajte u krušne mrvice.
Zagrijte ulje u dubokoj tavi i pržite 3 ili 4 rižine kuglice odjednom dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe.
Izvadite iz ulja šupljikavom žlicom i stavite na pleh prekriven papirnatim ručnicima u toplu pećnicu.
Nastavite pržiti preostale rižine kuglice na isti način, a zatim poslužite vruće.