Topla, ukusna i prije svega zdrava juha od povrća uvijek je dobar izbor za lagani međuobrok ili početak bogatog ručka. Zahvaljujući mrkvi ova juha je slatka i vole je baš sve generacije
Za pripremu ovu fine i zdrave juhe možete koristiti svježe povrće, a ako želite ubrzati proces i na stolu u manje od 45 minuta imati sjajan obrok, posegnite za smrznutom povrćem. Naime, u dane kada baš i nemam vremena vrlo je zgodno u zamrzivaču imati pripremljene male porcije povrća kao što je mrkva i poriluk.
Potrebni sastojci:
- 500 g mrkve
- 150 g luka
- 1 krumpira
- 1 poriluk
- 1 l povrtnog temeljca
- o Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Svježe nascjeckani peršin ili klice za ukrašavanje
Priprema:
Krumpir ogulite i nasjeckajte. Poriluk očistite i nascjekajte.
Nasjeckajte luk. U lonac stavite malo ulja, zagrijte ga i popržite nasjeckani luk.
Nakon 4 do 5 minuta dodajte poriluk, promiješajte i kuhajte još 3-4 minute.
Očistite i nascjekajte mrkvu, a zatim je zajedno s krumpirom dodajte u lonac i pomiješajte s ostalim sastojcima. Dinstajte sve zajedno nekoliko minuta.
Zalijte temeljcem od povrća i ostavite da kuha na srednjoj vatri 25 minuta.
Maknite s vatre, usitnite štapnim mikserom ili zgnječite i propasirajte kroz cjedilo, a zatim posolite i popaprite.
Kremu od mrkve poslužite u dubokim tanjurima i ukrasite klicama i svježe sjeckanim listićima peršina.