Sezona je kestena, a samim time i pravo vrijeme za uživanje u slasticama kojima dominira okus ove fine, ali i zdrave namirnice. Ako vam je dosadio tradicionalni kesten pire, svakako isprobajte ovu rustikalnu deliciju koja potječe iz talijanske Toskane
Talijani su pravi majstori nezaboravnih i posebnih okusa, a u specijalitete koje se svakako isplati probati ubraja se 'castagnaccio' odnosno kolač od kestena – drevni i vrlo posebni desert neobične teksture kojim dominira okus kestena pojačan orasima, pinjolima i grožđicama.
Potrebni sastojci:
- 400 g brašna od kestena
- 45 g šećera
- Prstohvat soli
- 625 ml vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100 g zlatnih grožđica
- 200 g oraha u komadićima
- 35 g pinjola
- grančica svježeg ružmarina
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kestenovo brašno, šećer i sol. Dodajte vodu, malo po malo, miješajući kako ne bi nastale grudice. Tijesto bi trebalo biti lagano tekuće, poput onog za palačinke. Ovisno o kvaliteti brašna, možda će vam trebati malo više ili malo manje vode da dobijete ovu konzistenciju.
Kada postignete glatku smjesu, dodajte 2 žlice maslinovog ulja i ostavite smjesu da odstoji najmanje 30 minuta.
Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180ºC i namočite grožđice u hladnoj vodi 15 minuta, a zatim ih ocijedite.
Izlijte tijesto u posudu za pečenje veličine 30 x 20 centimetara obloženu papirom za pečenje. Tijesto ne smije biti deblje od 1 do 2 centimetra. Ravnomjerno ga posipajte ocijeđenim grožđicama, orasima i pinjolima. Završite ružmarinom i ostatkom maslinovog ulja.
Pecite oko 30 minuta ili dok se ne počnu stvarati male pukotine po površini. Pazite da ne prepečete jer će kolač biti jako suh. Nakon pečenja ostavite ga da se prohladi, a zatim narežite na kocke i poslužite. Kolač možete nekoliko dana držati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Izbjegavajte stavljanje u hladnjak jer će tekstura postati tvrda i gumena.
TPORTALOVA SLATKA KUHARICA