Jednu od najpoznatijih talijanskih slastica ovaj put napravite na malo efektniji način - u čašama
Potrebni sastojciza 6 osoba
100 ml jake crne kave (hladne)
2 žlice desertnog vina marsala
200 g piškota
3 žumanjka
70 g šećera
2 vanilin šećera
2 žlice vina marsala
150 ml slatkog vrhnja
250 g mascarpone sira
2 žlice kakaa u prahu
¼ žličice cimeta
250 ml slatkog vrhnja
50 g čokolade
Priprema
Skuhajte jaku kavu i ostavite da se ohladi.
Žumanjke, vanilin šećer i šećer pjenasto umutite, dodajte kakao, cimet pa stavite na zagrijanu vodenu kupelj. Uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu, pjenastu kremu.
U 100 ml slatkog vrhnja zagrijanog do vrenja otopite natrganu čokoladu. Preostalo vrhnje istucite u šlag.
Kad se krema ohladi na sobnu temperaturu, umiješajte marsalu, mascarpone i slatko vrhnje istučeno u šlag. Umjesto desertnog vina marsala možete dodati liker od kave ili neki drugi liker.
Na dno čaše žlicom stavite kremu, zatim natrgane piškote koje ste kratko umočili u pripremljenu kavu. Preko njih stavite žlicu šlaga, prelijte čokoladom (sobne temperature) i na kraju dodajte još kreme. Tako pripremljene čaše (6 kom.) ukrasite po želji (kakao, nastrugana čokolada, kandirana višnja…).
Tiramisu držite u hladnjaku nekoliko sati i poslužite hladan.
Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr