Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje organizira radionice pretpovijesne i povijesne kuhinje pod nazivom 'Tisućljeća kulinarstva'
Javna ustanova 'Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje', 14. i 15. rujna u Arheološkom parku u Budinjaku za posjetitelje priprema radionice pretpovijesne, rimskodobne, srednjovjekovne i tradicijske žumberačke kuhinje pod nazivom 'Tisućljeća kulinarstva'.
Na otvorenom prostoru opremljenom ložištima za vatru pripremat će se jela po pretpovijesnim rimskim, srednjovjekovnim i tradicijskim žumberačkim receptima te uživati u okusima hrane pretpovijesnih i povijesnih perioda, kao i u jelima koja se i danas poslužuju na stolovima žumberačkih obitelji, kao i stoljećima ranije.
Za pripremanje jela na način kako se to radilo u pretpovijesti dio namirnica prikupit će sami djelatnici Parka i polaznici radionica na obližnjim travnjacima te tako koristiti samoniklo bilje koje je predstavljalo temelj ishrane pretpovijesne populacije ovoga područja. Neka od jela pripremaju se posebnom tehnologijom pečenja, u glinenim kalupima koje će izraditi sami polaznici radionica uz pomoć djelatnika Parka.
Događanje oba dana počinje u 10 sati obilaskom Arheološkog parka, nakon kojeg će posjetitelji moći odabrati jednu od četiriju radionica u koju se žele uključiti, a odvijaju se u vremenu od 12 do 18 sati.