Idealna poslastica za tople dane u sebi krije i iznenađenje - čokoladne bombone punjene karamelom
Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku
Potrebni sastojci:
brašno: 120 g
maslac: 75 g
šećer: 45 g
vanilin šećer: 2 vrećice
žumanjak: 2
kakao u prahu: 1 1/2 žlica
čokolada za kuhanje s 70 posto kakaa: 230 g
čokoladni bomboni punjeni karamelom: 230 g
jaja: 5
šećer: 70 g
slatko vrhnje: 4,5 dl
šećer: 8 žlica
slatko vrhnje: 100 g
čokoladni bomboni punjeni karamelom: 80 g
slatko vrhnje: 6 - 8 žlica
čokoladni bomboni punjeni karamelom: 50 g
Priprema
Za tijesto: Izmiješati brašno, maslac, šećer, vanilin šećer, kakao i žumanjke mikserom za tijesto. Zatim staviti na radnu plohu i glatko umijesiti. Ostaviti u hladnjaku oko 30 minuta da miruje. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Kalup za tortu (24 cm) namazati maslacem. Tijesto staviti u kalup te razviti malim valjkom ili čašom. Izbosti ga vilicom te staviti peći u zagrijanu pećnicu 12 – 15 minuta. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Za kremu: Narezati čokoladu, omekšati na pari i ostaviti da se ohladi. Narezati bombone na veće komade. Slatko vrhnje čvrsto izmiješati mikserom. Jaja i šećer kremasto izraditi. Dodati tekuću, ohlađenu čokoladu i umiješati metlicom za snijeg. Također umiješati metlicom za snijeg čvrsto izrađeno vrhnje i to postepeno, u dva – tri puta. Na kraju lagano umiješati narezane bombone. Kremu isipati u kalup (na biskvit), prekriti folijom za očuvanje svježine i staviti u zamrzivač. Najbolje preko noći!
Za karamel preljev: Karamelizirati osam žlica šećera. Dodati vrhnje i kuhati na laganoj vatri, sve dok se karamel ne otopi. Po potrebi dodati još malo vrhnja.
Za čokoladni preljev: Narezati bombone, dodati vrhnje i otopiti na pari ili u mikrovalnoj. Po potrebi dodati još malo vrhnja. Prije serviranja izvaditi tortu iz zamrzivača (15 – 30 minuta) da omekša. Narezati i svaki komad preliti preljevom od karamela i čokolade. Posuti nasjeckanim bombonima. Ostatak torte staviti u zamrzivač.