NAJPOZNATIJA MESNA KONZERVA

U 'Montyju Pythonu' su mu se rugali, ali milijuni ga i dalje jedu

13.01.2024 u 19:30

Bionic
Reading

Svi znamo što je 'spam' kada su u pitanju one neželjene e-poruke koje brzo brišemo. Ali zašto se ta pošta zove jednako kao i američki original naše izvedenice mesnog doručka ili nareska?

Mnogi tvrde da pojam spam u svijetu elektroničke pošte dolazi iz istoimenog skeča 'Letećeg cirkusa Montyja Pythona', a čitatelji stariji od 50 dobro ga se sjećaju. Taj je skeč iz 25. epizode spomenutog serijala prikazan na britanskoj televiziji 1970. godine, a napisali su ga Terry Jones i Michael Palin. U njemu su dvije mušterije žicama spuštene u neuglednu zalogajnicu i pokušavaju naručiti doručak s jelovnika koji uključuje spam u gotovo svakom jelu, na veliko zaprepaštenje jednog od kupaca.

Pretjerana količina tog mesnog proizvoda vjerojatno je bila referenca na sveprisutnost spama i ostalih uvezenih mesnih proizvoda u konzervama u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Drugog svjetskog rata, dok se zemlja borila da obnovi svoju poljoprivrednu proizvodnju. Zahvaljujući njegovoj tadašnjoj sveprisutnosti, britanska se javnost od njega dobrano umorila.

A zašto se spam (mesni proizvod) tako zove? Radi se o kratici za spiced ham ili spiced pork ham (začinjena šunka), predloženoj u natječaju koji je pokrenula američka kompanija Geo. A. Hormel 1937. godine kako bi pronašla ime za svoj novi proizvod, opisan kao 'čudesno meso', i plasirala ga na tržište kao zdravu hranu. Hormel Foods, proizvođač SPAM-a (obratite pozornost na velika slova), i danas ljubomorno čuva svoj zaštitni znak.

No što je zapravo spam, konzervirani mesni proizvod? Većina mesnih konzervi lako se prepoznaje, što potrošače čini zadovoljnim. Naime nema sumnje da će piletina iz konzerve biti piletina, a tuna je tuna. Spam se, s druge strane, donekle smatra misterijom. Zašto nije samo šunka, već se naziva spam (u nas mesni doručak ili mesni narezak)?

Kada otvorite limenku, tekstura, boja i premaz poput gela mogli bi vas zbuniti i potaknuti na razmišljanje o tome koliko je zapravo jestiv. Pa ipak, u nas i u svijetu postoji mnogo ljudi koji se kunu u tu 'poslasticu' i vole je. Uostalom, postoji već 85 godina. Bilo da ljudi peku spam na žaru ili ga koriste u složenijim receptima, dovoljno je ukusan da ga to zadrži popularnim.

Precizno opisano, spam je proizvod od prerađenog svinjskog mesa. Sastoji se od mljevene svinjetine i prerađene šunke s drugim punilima, aromama i konzervansima koji mu daju dug rok trajanja. Te konzerve brzo su stekle popularnost jer je bile jeftina alternativa običnom mesu, što je osobito bilo potrebno tijekom američke Velike depresije.

Trenutno postoji 15 vrsta spama kompanije Hormel: Spam Lite, Spam Tocino (s okusom filipinske slanine), Spam Teriyaki, Spam Chorizo, Golden Honey Grail (ograničeno izdanje), Stinky French Garlic (ograničeno izdanje), Spam s pravom Hormelovom slaninom, Spam Hot and Spicy, Spam pečena puretina u pećnici, Spam Hickory Smoke, Spam sa sirom, Spam Figgy Puding (ograničeno izdanje), Spam s niskim sadržajem natrija, Spam Jalapeno i Spam Classic.

Proizvodnja spama počinje mljevenjem kombinacije svinjetine i šunke, a zatim se dodaju sol, šećer i konzervansi. Smjesa se zagrijava do željene temperature da bi bila potpuno kuhana. Nakon što je spremna, puni se u limenke od 340 grama. One se zatim šalju niz liniju da bi se poklopci zatvorili vakuumskim zatvaračem. Kao što objašnjava internetska stranica tog proizvoda kompanije Hormel, on se sastoji od samo šest sastojaka: svinjetine sa šunkom, soli, vode, krumpirova škroba, šećera i natrijeva nitrita.

Hormel je svoj inovativni proizvod predstavio 5. srpnja 1937. Poslovna ideja bila je iskoristiti svinjsku lopaticu jer se u to vrijeme nije dobro prodavala. Da je iskoristi, Hormel ju je stavio u spam, uz malo šunke. Usput je ostvario svoju drugu zamisao - stvoriti konzerviranu hranu s dugim rokom trajanja, što je dobro došlo i tijekom Drugog svjetskog rata, kada je vojnicima bilo teško nabaviti svježe meso.

Spam, dakako, ima i mnogo protivnika te tvrde da u njemu ima svakojakih nezdravih sastojaka. Što je onda istina? Istini za volju, svaka prerađena hrana može se držati nezdravom, a spam, odnosno mesni doručak ili narezak, nije ništa drukčiji. Ima visok udio masti, natrija i konzervansa, što ga čini manje poželjnim za osobe koje paze na zdravlje. No s obzirom na veliku popularnost, ovih drugih znatno je više.