Kući ste donijeli svježe povrće s tržnice, no nakon dan, dva u hladnjaku od onih jarkih boja ostala je tek sjena, a ono izgleda uvenulo? Uz ovih nekoliko trikova povrće će dulje zadržati svježinu, manje toga će završiti u smeću, a vi ćete u konačnici - uštedjeti
Za početak, kupujte proizvode koje mislite jesti u sljedećih dan, dva, a ne za pet dana i svakako provjerite jesu li namirnice svježe u trenutku kad ih kupujete.
Izvadite povrće iz plastike
Ne želite da povrće brzo uvene u hladnjaku? Izvadite ga iz plastike! Gljive brzo uvenu ako se drže u plastici pa ih je najbolje prebaciti u papirnatu vrećicu jer ona upija i zatim otpušta višak vlage, a ne zadržava je unutra. Naime, vlaga se zadržava u plastičnoj ambalaži i pretvara u kondenzaciju što stvara savršene uvjete za truljenje.
Trik s papirnatim ručnikom
Čim dođete kući iz trgovine ili s tržnice, isperite lisnato zeleno povrće i jače začinsko bilje (korijander i peršin) u hladnoj vodi i zavrtite ga u posudi za cijeđenje salate. Svakako da zavrtite nekoliko puta kako biste bili sigurni da ste uklonili što je moguće više vode. Povrće zatim stavite u vrećice koje se mogu ponovno zatvoriti i stavite unutar njih papirnati ručnik kako bi se apsorbirao višak vlage.
Osjetljivije začinsko bilje poput bosiljka, metvice i estragona treba oprati netom prije korištenja.
UKUSNO I HRANJIVO
Znate li koje su salate najzdravije: Neke su ipak bolje od drugih
Određenu hranu držite podalje jednu od druge
Iako će voće i povrće koje imate kod kuće možda završiti u istom jelu, neka od njih ne vole biti zajedno, a najbolji primjer su jabuke. Ovo voće oslobađa plin etilen koji uzrokuje brže sazrijevanje voća i povrća koje se nalazi u njihovoj blizini.
Osim toga svaki višak vlage ili blata na povrću ili voću vodi ka bržem propadanju i truljenju, stoga je najbolje da ih temeljito očistite i osušite prije nego što ih spremite u hladnjak.
Ako kupujete mrkve ili rotkvice s lišćem svakako uklonite zeleni dio čim dođete kući. Naime, listovi im neće pomoći da sačuvaju svježinu već naprotiv - zbog tog zelenog dijela povrće će prije uvenuti.
KORISNI SAVJETI