RECEPTI ČITATELJA

Varaždinski klipići tope se u ustima

10.12.2013 u 11:38

Bionic
Reading

Sočni i mekani klipići mogu potrajati nekoliko dana ako im uspijete odoljeti

Sastojci:

1 kg glatkog brašna
2 i ½ dl ulja
½ l mlijeka
2 žličice soli
2 žličice šećera
½ svježeg kvasca i 1 suhi kvasac (ili 2 suha kvasca)
1 jaje – za premazati klipiće



Priprema

Zamijesite glatko tijesto od navedenih namirnica. Tijesto stavite u zdjelu i prekrijte krpom te pustite da se diže oko 40-ak minuta. Podijelite tijesto u 10 loptica, složite ih na radnu plohu, prekrijte krpom i pustite da se opet dižu oko pola sata. Zatim razvaljajte jednu po jednu lopticu u krug, a svaki krug na osmerokut (tako da dobijete osam trokuta. Svaki trokut napunite prema želji s malo sira ili šunke i zavite u klipić motajući od šireg djela prema uskom. Vrh svakog klipića premažite jajetom pomoću kuhinjskog kista. Pospite prema želji makom, sezamom, krupnom solju, kimom ili ribanim sirom. Klipiće rasporedite po masnom papiru za pečenje u četvrtastom kalupu od pećnice i zagrijte pećnicu na 200°C. Nek se još dižu nekoliko minuta pa ih pecite u zagrijanoj pećnici nekoliko minuta (oko 12 - 15 min), dok ne porumene. Recept nam je poslala čitateljica Anita Baćurin

Svoje omiljene blagdanske recepte svakako pošaljite i podijelite s čitateljima. Sve što trebate učiniti jest slikati krajnji rezultat i poslati nam zajedno s receptom na e-mail lifestyle@t-com.hr. Recepti koje pošaljete bit će objavljeni u našoj gastro rubrici Hrana, a najbolji će dobiti poklon tportala