kim jones

Velike promjene u slavnom brendu: Otišao je nasljednik Karla Lagerfelda

11.10.2024 u 23:05

Bionic
Reading

Iz grupacije LVMH danas su objavili kako Kim Jones napušta poziciju kreativnog direktora Fendija, jednog od najslavnijih brendova pod njihovim vlasništvom

Britanski dizajner Kim Jones preuzeo je poziciju od pokojnog Karla Lagerfelda 2020. godine i postao zadužen za dizajniranje Fendi haute couture kolekcija, prêt-à-porter odjeće i krzna.

Silvia Venturini Fendi nastavit će svoju ulogu kreativne direktorice za modne dodatke, mušku i dječju odjeću u obiteljskom brendu, dok će njezina kći Delfina Delettrez (Jonesova muza tijekom njegova vremena na čelu Fendija) nastaviti dizajnirati nakit.

Izvor: Profimedia / Autor: Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Bertrand Gilles/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kim Jones napušta Fendi

'Kim Jones je iznimno talentiran dizajner koji je u Fendi unio svoju jedinstvenu i multikulturalnu viziju tijekom protekle četiri godine. Želio bih mu zahvaliti na doprinosu i radujem se što ću i dalje pratiti njegovu kreativnost u Dior Men-u,' izjavio je Bernard Arnault, predsjednik i izvršni direktor LVMH-a, u priopćenju.

LVMH je 1999. godine otkupio udio u Fendiju od same oitelji Fendi, da bi 2001. postao jedini vlasnik brenda. Prema procjenama HSBC-a, Fendi je četvrti najveći modni brend unutar LVMH-a, iza Louis Vuittona, Diora i Celine, s predviđenim prihodima od oko 2,44 milijarde eura.

Unio pozitivne promjene u Fendi

Pod Jonesovim vodstvom, Fendi se usredotočio na zanatstvo i suradnje, vodeći partnerstva sa značajnim imenima u industriji, od Skims Kim Kardashian (2021.) do Stefana Pilatija (2023.). Fendi je također smanjio korištenje krzna pod Jonesom, s naglaskom na reciklirane alternative.

S obzirom na to da LVMH ne objavljuje godišnji rast Fendija, Jonesov utjecaj je teško precizno pratiti.

Ostaje na funkciji direktora muške kolekcije Diora

No, prekid ove suradnje ne znači i potpuni razlaz. Naime, Britanac će ostati na funkciji direktora muške kolekcije Diora, koju drži od 2018. godine.

Prije toga, bio je umjetnički direktor Louis Vuitton Men-a od 2011. do 2018., gdje je bio hvaljen za lansiranje Louis Vuitton x Supreme suradnje 2017. godine, što mnogi smatraju prekretnicom za uličnu modu. U muškoj kolekciji Diora, Jones je nastavio istraživati suradnje, od umjetnika Daniela Arshama do Stone Islanda.

Još se ne zna tko će ga zamijeniti u Fendiju, ali iz LVMH-a poručuju da se novo imenovanje očekuje u dogledno vrijeme.