Kombinacija mesa i ribe možda na prvu ne zvuči obećavajuće, no ako tko zna spariti namirnice onda su to Talijani. Vittelo tonnato poznato je jelo s Apeninskog poluotoka, a nesvakidašnja kombinacija teletine i preljeva od tune neće vas ostaviti ravnodušnima, u to možete biti sigurni
Vitello tonnato porijeklo vuče iz talijanske regije Pijemont, a poslužuje se kao predjelo (antipasti) na sobnoj temperaturI ili ohlađeno, što ga čini savršenim izborom za vruće, ljetne dane.
Potrebni sastojci za meso
- 500 g lažnog bifteka od teletine
- ½ luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 lovorova lista
- 2 Stabljike celera
- 2 mrkve
- 250 ml bijelog vina
- Voda
- Kapari
- Maslinovo ulje (po želji za ukras)
Sastojci za umak
- 3 tvrdo kuhana žumanjka
- 5 inćuna
- 100 g tunjevine iz konzerve
- 60 ml vode
- Sok od 1-2 limuna
- Voda u kojoj se kuhalo meso
Priprema
U lonac stavite meso, češnjak, luk, lovor, povrće, vino i vodu tako da u potpunosti prekrije meso.
Kuhajte na srednje jakoj vatri sat vremena minuta. Izvadite iz vode i pustite da se ohladi. Vodu nemojte bacati jer će vam trebati za umak.
Za umak u sjeckalicu ili blender stavite sve sastojke i miksajte dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.
Meso tanko narežite, prelijte umakom i ukrasite kaparama prerezanima na pola i kapljicama maslinova ulja.