Zapečena zobena kaša u hladnjaku može stajati do četiri dana, a ukusna aroma i bogatstvo hranjivih tvari čine je savršenim doručkom za cijeli tjedan
Zobena kaša posljednjih godina nametnula se kao jedan od najpopularnijih izbora za doručak jer je niskokalorična, a bogata vlaknima i zdravim ugljikohidratima. Njena prednost je i to što se može kombinirati s čitavim nizom namirnica, poput raznih vrsta voća, orašida i sjemenki koje će joj dati dodatnu dozu okusa, ali i vitamina i proteina.
Ako ste i vi među fanovima zdravih jutarnjih obroka, donosimo vam recept koji je, mogli bismo reći, još zdravija, ukusnija i praktičnija verzija obožavane zobene kaše!
Riječ je o zapečenoj smjesi baziranoj na miksu zobenih pahuljica, mlijeka, začina i sočnih borovnica, a na hranjivosti joj daju i dva jaja koja će vam osigurati dozu proteina i veći osjećaj sitosti.
Najbolje od svega, jednom kada je ispečete, u hladnjaku je možete držati do četiri dana i tako imati spreman ukusan i zdrav doručak ili užinu gotovo cijeli radni tjedan!
Sastojci:
- 2 i 1/2 šalice sitno mljevenih zobenih pahuljica
- 1 i 1/2 šalice mlijeka
- 2 jaja
- 1/2 šalice šećera
- 2 žlice otopljenog maslaca
- žlica ekstrakta od vanilije
- korica jednog limuna
- 3 žlice limunovog soka
- prašak za pecivo
- prstohvat soli
- čajna žličica kardamoma
- 2 šalice svježih ili odmrznutih borovnica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C i pripremite pleh manjih dimenzija, u idealnom slučaju veličine 11 x 28 cm.
U posudi pomiješajte zobene pahuljice, mlijeko, istučena jaja, šećer, otopljen maslac, vaniliju, limunovu koricu i sok, kardamom, prašak za pecivo i sol. Potom ravnomjerno umiješajte borovnice i rasporedite u pleh za pečenje.
Po želji, od količine šećera izdvojite dvije žlice i na kraju posipajte po smjesi.
Pecite oko 40 minuta, odnosno dok smjesa ne dobije zlatnosmeđu boju. Prije serviranja ostavite na hlađenju barem 10 minuta.