JEDNOSTAVNO NEODOLJIVA

Zar ovo nije savršena čokoladna torta?

16.04.2014 u 12:19

Bionic
Reading

Ako volite kremaste čokoladne kolače, ne morate tražiti dalje. Ova torta savršen je izbor

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

7,5 dag maslaca
15 dag brašna
1 žumanjak
prstohvat soli
1 vrećica vanilin šećera
7,5 dag šećera

Tijesto – krema:
20 dag tamne čokolade za kuhanje
30 dag krem sira 26% m.m.
15 dag punomasnog vrhnja 24% m.m. ili milerama 25% m.m.
10 dag šećera
4 jaja
1 vrećica pudinga sa okusom čokolade

Premaz:
15 dag tamne čokolade za kuhanje
1,5 dl slatkog vrhnja

Ukrašavanje:
jezgre badema (oko 5 – 10 dag)

Priprema

Za tijesto: Maslac narezati na listiće te zajedno s brašnom, žumanjkom, soli, vanilin šećerom i šećerom glatko zamijesiti. Dno kalupa za tarte – voćnu tortu (26 cm) i rubove namazati maslacem i posuti brašnom. Tijesto staviti u kalup i uz pomoć malog valjka ili čaše razviti odnosno dno i rubove kalupa obložiti tijestom. Vilicom tijesto izbosti i staviti u hladnjak da miruje oko 1 sat. Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za tijesto – kremu:
Čokoladu narezati i na pari ili u mikrovalnoj pećnici rastopiti – omekšati te ostaviti sa strane da se ohladi. U međuvremenu krem sir, punomasno vrhnje i šećer dobro izmiješati. Jedno po jedno jaje umiješati, neprestano miješajući. Zatim tijestu – kremi dodati vrećicu pudinga s okusom čokolade i ohlađenu, tekuću čokoladu. Tijesto – kremu izliti na tijesto, izravnati i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 60 minuta.

Nakon 30 minuta pečenja tortu prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći. Nakon isteka 60 minuta pećnicu isključiti, vrata pećnice otvoriti i tortu ostaviti u pećnici oko 30 minuta da se hladi. Zatim izvaditi i staviti na rešetku da se potpuno ohladi.

Za premaz: Čokoladu sitno narezati. Slatko vrhnje zakuhati, skloniti sa štednjaka, dodati narezanu čokoladu i miješati dok se čokolada potpuno ne otopi. Premaz izliti na ohlađenu tortu i glatko razmazati (najbolje je uz pomoć kista).

Za ukrašavanje: Jezgre badema krupno narezati. Tortu ukrasiti narezanim bademom i staviti u hladnjak da se hladi. Pola sata prije serviranja tortu izvaditi iz hladnjaka (da malo omekša), narezati i poslužiti.