Poznato je da su citrusi idealni za ljepotu i zdravlje, a sezona mandarina je počela pa treba znati kako ih sve možemo iskoristiti
Mandarina je pravo voće za hladne zimske dane jer u 100 g ima 30 mg vitamina C, koji nas štiti od prehlade i jača imunitet. Uz vitamin A, mandarine imaju vitamine B skupine, beta karoten, pa kalcij, magnezij, cink i kalij.
Jedno je kanadsko istraživanje na sveučilištu Western Ontario pokazalo da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jače djelovanje od nobiletina u drugim agrumima poput grejpa.
Po svom sastavu vrlo je slična naranči, a njezina je prednost ta što se lakše guli i puno je slađa. Ima vrlo malu energetsku vrijednost, 40 kalorija u 100 grama. Također, obiluje vlaknima koja potiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji s datuljama, bademima i žiličicom meda, čineći tako odličan slatki zalogajčić.
Osim što ih možemo kombinirati u svim voćnim salatama ili pak za dekor kolača i slastica, mandarine mogu biti glavni adut u ukusnom kolaču poput ovog koji je brzo gotov i nevjerojatno ukusan.
Imate li domaće, neprskane mandarine, možete iskorsititi i koricu. Nasjeckajte je, posušite i pohranite pa je kroz zimu možete stavljati u kolače, kompote, čajeve ili pripremiti mirisnu kupku u hladnoj večeri.
Na tržnici birajte mandarine bez vidljivih vanjskih oštećenja, ali neka vas ne brine naborana kora jer to nije znak da su loše. U hladnjacima ih možete držati do tjedan dana.