JEDITE IH ČEŠĆE

Zašto su mandarine super voće?

21.10.2013 u 09:03

Bionic
Reading

Poznato je da su citrusi idealni za ljepotu i zdravlje, a sezona mandarina je počela pa treba znati kako ih sve možemo iskoristiti

Mandarina je pravo voće za hladne zimske dane jer u 100 g ima 30 mg vitamina C, koji nas štiti od prehlade i jača imunitet. Uz vitamin A, mandarine imaju vitamine B skupine, beta karoten, pa kalcij, magnezij, cink i kalij.

Jedno je kanadsko istraživanje na sveučilištu Western Ontario pokazalo da mandarine štite od srčanih i moždanih udara, dijabetesa te debljanja. Posebno je zdrav nobiletin, pigment koji se nalazi u kori i ima deset puta jače djelovanje od nobiletina u drugim agrumima poput grejpa.

Po svom sastavu vrlo je slična naranči, a njezina je prednost ta što se lakše guli i puno je slađa. Ima vrlo malu energetsku vrijednost, 40 kalorija u 100 grama. Također, obiluje vlaknima koja potiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji s datuljama, bademima i žiličicom meda, čineći tako odličan slatki zalogajčić.

Osim što ih možemo kombinirati u svim voćnim salatama ili pak za dekor kolača i slastica, mandarine mogu biti glavni adut u ukusnom kolaču poput ovog koji je brzo gotov i nevjerojatno ukusan.

Imate li domaće, neprskane mandarine, možete iskorsititi i koricu. Nasjeckajte je, posušite i pohranite pa je kroz zimu možete stavljati u kolače, kompote, čajeve ili pripremiti mirisnu kupku u hladnoj večeri.

Na tržnici birajte mandarine bez vidljivih vanjskih oštećenja, ali neka vas ne brine naborana kora jer to nije znak da su loše. U hladnjacima ih možete držati do tjedan dana.