Pomfrit su za mnoge omiljena delicija, osobito ako dolaze u kombinaciji s kečapom i majonezom. No imamo i jednako ukusnu, zdraviju opciju koju vrijedi isprobati
Krumpirići pripremljeni na ovaj način, sjajna su alternativa pomfritu, savršeni kao međuobrok ili kao prilog.
Španjolska gastro blogerica Patri Tena koju prati više od 290 tisuća pratitelja otkrila je svoj recept nedavno objavljen i u njezinoj knjizi recepata 'Moji brzi i zdravi recepti'.
Tajna je u tome što se krumpir peče, a ne prži u ulju te se uz njih poslužuje 'zdrava' majoneza, manje kalorična od one konvencionalne. 'Gotovo je za dvije minute i uvjeravam vas da nećete primijetiti razliku', objašnjava popularna gastro blogerica.
Sastojci:
- Krumpiri (6 komada)
- 1 čajna žličica soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica slatke i kisele paprike
- 20 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
Krumpir dobro operite, ogulite i izrežite. Dodajte začine i ulje. Dobro promiješajte, dok svi krumpiri ne budu natopljeni začinima i uljem. Raširite ih na lim za pečenje. Pecite 35 minuta na 200°C i ako ga vaša pećnica ima, koristite opciju ventilatora.
Na kraju kad ste ih ispekli, posolite. (Slobodno se zaigrajte okusima i dodajte začine koje volite npr. origano, peršin, timijan...)
Za majonezu:
- 2 kuhana jaja
- 25 ml maslinovog ulja
- 50 ml vode
- 1 prstohvat soli
- 1 čajna žličica soka od limuna
Sve sastojke miksajte ručnim blenderom dok se ne sjedine i ne dobijete homogenu i laganu teksturu majoneze.
Savjet za kraj: Također možete napraviti zdravu majonezu od avokada tako da dodate ½ avokada i udvostručite količinu vodu. I dobar tek!