Čini se da zeleni čaj smanjuje 'loš' kolesterol, istodobno ne mijenjajući razinu onog 'dobrog', pa bi poticanje ljudi da piju više toga napitka moglo imati značajne zdravstvene učinke, pokazuje najnovija studija
To bi otkriće moglo objasniti zašto je zeleni čaj bio povezan sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, piše Xin-Xin Zheng s Medicinskog fakulteta u Pekingu.
I dok je razina lipoproteina niske gustoće (LDL) pala, nije zabilježena promjena u razini lipoproteina velike gustoće (HDL) ili 'dobrog' kolesterola, pokazala je studija objavljena u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
Za takav učinak zelenog čaja vjerojatno su zaslužni katehini, koji smanjuju razgradnju kolesterola u crijevima, kažu znanstvenici.
Ipak upozoravaju da je smanjenje apsorpcije prilično malo. Zeleni čaj ne bi trebao biti zamjena za dokazane lijekove za smanjenje kolesterola kod ljudi koji imaju visok kolesterol, upozorio je Nathan Wong sa Sveučilišta California, Irvine.