Ove godine za Božić se u vašem domu okuplja cijela obitelj, a vi se baš i ne možete pohvaliti vrhunskim kulinarskim vještinama ili jednostavno ne želite potrošiti hrpu novca na jedan obrok? Bez brige, osmislili smo nekoliko ukusnih i poprilično jednostavnih recepata koji će vam olakšati posao i izmamiti osmijeh na lica vaših najmilijih
1. Pile u slatko-slanom umaku s krumpirima, povrćem i mlincima
Ovo jelo toliko je jednostavno da će i početnici u kuhinji sigurno uspjeti zaraditi pohvale svojih ukućana, a veliki plus je i to što su svi sastojci vrlo pristupačne cijene. Ako ne znate kako otkoštiti pile, zamolite svog mesara da to učini umjesto vas, pa će vaš zadatak u konačnici biti još lakši.
Sastojci:
- cijelo pile
- krumpiri (računajte 2 krumpira po osobi)
- 500 g mlinaca
- 3 veće mrkve
- 6 šampinjona
- 2 veće glavice luka
- maslinovo ulje
- 2 žličice crvene paprike
- prstohvat papra
- prstohvat soli
- 2 žlice senfa
- 2 žlice meda
- 1 žlica Vegete
- žlica kečapa
Priprema:
1. Pile rastranširajte na osam komada. U veću plastičnu posudu ulijte 4 žlice maslinovog ulja, dodajte crvenu papriku, papar, sol, senf, med, 2 žličice Vegete i kečap te dobro izmiješajte da se svi sastojci sjedine. Dobit ćete gustu smećkastu smjesu koju, ako je potrebno, možete razrijediti maslinovim uljem.
2. Komade piletine stavite u posudu i dobro izmiješajte da se umak sljubi s piletinom.
3. Ogulite krumpire i narežite ih na ploške. Isto učinite s mrkvom, šampinjonima i lukom. Prebacite sve u pleh za pečenje i prelijte uljem te posipajte Vegetom (nemojte štedjeti na Vegeti), pa sve dobro izmiješajte i pogurajte na jednu polovicu pleha.
4. Druga polovica pleha rezervirana je za mlince koje je potrebno preliti vrelom vodom 3 minute, ocijediti, začiniti uljem (ako želite, možete i svinjskom masti) i Vegetom.
5. S krumpirima i povrćem u pleh stavite komade piletine i sve pecite u zagrijanoj pećnici otprilike 45 minuta na 200 ºC. Piletina bi tada trebala biti lijepo pečena, stoga je izvadite iz pećnice i u prazan dio pleha dodajte mlince. Vratite u pećnicu i pecite otprilike još 20-25 minuta kako bi se krumpiri i mlinci lijepo zapekli i kako bi bili hrskavi.
Mirisna pureća rolada
Zašto biste se gnjavili pečenjem purice samo zato što to rade svi drugi oko vas? Postoji puno jednostavnije, jeftinije, a kad je probate, uvjerit ćete sami - i ukusnije rješenje. Od komada purećih prsa (bez kože) možete napraviti mirisnu i sočnu pečenu roladu, prepunu okusa. Uz nju poslužite krokete od njoka i umak od gljiva te uživajte u svakom zalogaju.
Sastojci:
- pureća prsa u komadu (oko 600 g)
- sol
- papar
- 50 g pinjola
- 2 velike žlice maslaca
- 2-3 šnite pršuta
- 2 češnja češnjaka
- malo svježeg ružmarina i majčine dušice
- žličica senfa
- 1 žlica Vegete
Priprema:
1. Pureća prsa razrežite po duljini (stanjite) tako da dobijete veliki odrezak, no nemojte ga do kraja razrezati. Lagano ga istucite batom za meso. Malo posolite i popaprite.
2. Protisnite češnjak i pomiješajte ga s omekšalim maslacem te u smjesu dodajte senf, usitnjene pinjole, nasjeckani ružmarin, majčinu dušicu i malo Vegete.
3. Polovicom smjese premažite prsa i na njih poslažite šnite pršuta te zarolajte meso. Pričvrstite koncem za pečenje ili čačkalicama.
4. Na tavi na malo masnice (kombinacija maslinovog ulja i maslaca) popecite meso sa svih strana da dobije zlatnožutu boju.
5. Kad se meso ohladi, premažite ga ostatkom maslaca i začina te stavite u posudu za pečenje i pecite oko 40 minuta na 200 ºC.
6. Pečeno meso ostavite 15 minuta pokriveno aluminijskom folijom da se sokovi od pečenja ravnomjerno rasporede i kako bi rolada bila sočna. Uklonite konac ili čačkalice te narežite na ploške.
3. Lungić u tijestu s kremastom palentom
Slavni wellington u svom srcu ima srednje pečen beefsteak, omotan gljivama, pršutom te hrskavim lisnatim tijestom. Znamo da takav komad beefsteaka predstavlja omanji udarac na kućni budžet, pa vam predlažemo jeftiniju varijantu čija će zvijezda biti cjenovno prihvatljiviji svinjski lungić.
Potrebni sastojci:
- svinjski file (600-700 g)
- 300 g šampinjona
- 7-8 feta pršuta
- 2 male ljutike
- 2 češnja češnjaka
- kapare
- ružmarin, majčina dušica
- sol, papar
- 1 žlica Vegete
- senf
- maslac
- pakiranje lisnatog tijesta
Priprema
1. Prvo je potrebno očistiti svinjski file od žilica te ga premazati senfom. Zatim ga posolite i popratite te dodajte sitno nasjeckane svježe začine.
2. Zagrijte tavu i nekoliko minuta zapecite meso sa svih strana da bi se zatvorile pore i sačuvali sokovi. Izvadite iz tave i ostavite da se malo ohladi.
3. Dok se meso hladi, bacite se na šampinjone. Sitno ih narežite, a najlakše će vam biti ako ih ubacite u blender i ugrubo usitnite. Dodajte im češnjak, ružmarin, majčinu dušicu, žličicu Vegete, kapare, papar te žličicu maslaca.
4. Sve još jednom izblendajte te istresite smjesu na zagrijanu tavu. Pirjajte dok ne ispari višak tekućine, a iako neće izgledati naročito primamljivo, ne brinite, ne radite ništa pogrešno, cilj je da dobijete smjesu koja će izgledati kao namaz.
5. Stavite prozirnu foliju na radnu površinu te prvo na nju poslažite fete pršuta, koje ćete namazati smjesom od gljiva. Na jedan kraj stavite ohlađeni lungić koji ste prethodno zapekli u tavi te polako rolajte pomoću folije. Lungić zamotan u foliju stavite u hladnjak na pola sata.
6. Razvaljajte lisnato tijesto, a na početak stavite lungić kojem ste pažljivo uklonili foliju te polako rolajte.
7. Premažite tijesto razmućenim žumanjkom te ga pospite morskom soli.
8. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite peći wellington na temperaturu od približno 200 stupnjeva. Peče se oko 30 minuta ili dok tijesto ne dobije zlatnožutu boju.
Poslužite ga uz kremastu palentu obogaćenu mileramom i parmezanom.
Blagdansko raspoloženje neće nedostajati uz ovakvu slasnu, mirisnu i ukusnu trpezu. A kad su u pitanju neodoljiva jela, tu je uz sve nas i Vegeta, s kojom već 60 godina pripremamo najukusnija jela za sebe, obitelj i prijatelje. Vegeta kuhanje čini bezbrižnim, jednostavnim i kreativnim, a pomaže vam da istaknete najfinije okuse u svakom jelu. Još samo ukrasite stol te izvadite onaj servis koji čuvate za posebne prilike, ipak je Božić. U slast!
Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Podravkom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.