ostaje neutralna

Evo zašto kralj Charles i kraljevska obitelj neće glasati na izborima

04.07.2024 u 14:26

Bionic
Reading

Britanci danas izlaze na birališta. koje je premijer Rishi Sunak raspisao je izbore ranije nego što je očekivano, jer je glasanje bilo planirano na jesen. Britanska kraljevska obitelj međutim, neće glasati

Premijer Rishi Sunak najavio je 22. svibnja da će se održati opći izbori. Građani Ujedinjenog Kraljevstva birat će svih 650 članova Donjeg doma, a stranka koja bude imala većinu formirat će sljedeću vladu sa svojim premijerom. Dok će Sunak, koji je premijer od listopada 2022., ostati na dužnosti ako konzervativci pobijede, Keir Starmer će postati novi premijer ako Laburisti pobijede.

Dok kralj Charles III imenuje nove premijere (a britanski monarsi povijesno su imali moć otpuštati ljude s položaja), on i drugi zaposleni članovi kraljevske obitelji nemaju pravo glasa u utrci.

To je zato što kraljevska obitelj ostaje politički neutralna po svim pitanjima. Bez obzira na političku stranku na čelu, britanska monarhija i parlament moraju surađivati ​​kako bi stvari tekle glatko. Monarh i druge kraljevske obitelji također moraju komunicirati s čelnicima stranih zemalja bez obzira na njihova politička opredjeljenja. Stoga kraljevska obitelj ne glasa niti javno izražava svoje političke stavove.

Nasljednici kralja Charlesa III na tronu Izvor: tportal.hr / Autor: Neven Bučević/tportal

Međutim, nije protuzakonito da članovi kraljevske obitelji glasaju.

Robert Blackburn, profesor ustavnog prava na King's Collegeu u Londonu, nedavno je objasnio za Time: 'Kralj i aktivni članovi kraljevske obitelji mogu legalno glasovati na općim izborima na istoj osnovi kao i drugi građani koji ispunjavaju uvjete, ali u praksi to ne čine učiniti to iz očitih razloga, posebice zato što bi izazvalo bijes medijskih nagađanja i prekršilo ustavni zahtjev da zadrže stranačku političku nepristranost.'

Dok zaposleni članovi kraljevske obitelji - uključujući kraljicu Camillu, princa Williama i Kate Middleton - ne glasaju, oni bez službene uloge mogu.

ROYAL ASCOT

Kralj Charles i kraljica Camilla dobro raspoloženi uživali u prestižnoj utrci

Pogledaj galeriju

Ne pristupaju sve kraljevske obitelji politici na isti način. Četvero djece belgijskog kralja Philippea i kraljice Mathilde (uključujući prijestolonasljednu princezu Elisabeth, koja bi trebala biti sljedeći suveren nakon svog oca) nedavno je glasalo na izborima u zemlji u lipnju, no monarh i kraljica bili su suzdržani.

Meghan Markle je postala prva osoba iz britanske kraljevske obitelji koja je glasala na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine. Ona i princ Harry došli su u Kaliforniju ranije te godine nakon što su se povukli kao članovi kraljevske obitelji, a Meghan je u nekoliko navrata govorila o važnosti glasanja. Vojvotkinja od Sussexa raspravljala je o glasačkim pravima na virtualnom summitu 'The 19th Represents' u kolovozu 2020., ističući da njezin suprug nikada nije mogao javno izraziti svoja politička mišljenja.

svi zajedno

Trenutak koji se čekao: Kraljevska obitelj okupljena na balkonu palače

Pogledaj galeriju

Ako Starmer postane novi premijer nakon izbora 4. srpnja, bit će to treća osoba na toj poziciji otkako je kralj Charles stupio na prijestolje prije manje od dvije godine nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II.

Posljednja kraljevska dužnost kraljice Elizabete bilo je imenovanje Liz Truss za novu premijerku 6. rujna 2022., samo dva dana prije smrti. Međutim, Truss je postala premijerka s najkraćim stažom u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva kada je podnijela ostavku 45 dana nakon premijerske dužnosti. Konzervativna stranka odabrala je Sunaka kao svoju zamjenu, a kralj Charles ga je pozdravio na tom položaju tijekom audijencije u Buckinghamskoj palači 25. listopada 2022. godne.