Je li se zamjerila vlastima?

Misterij u Kini; najpoznatija i najplaćenija glumica nestala bez traga, kolege u panici

15.09.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Najslavnija kineska glumica i jedna od najplaćenijih na svijetu, lijepa Fan Bingbing koja je svjetsku slavu stekla ulogama u filmovima 'Iron Man' ' i 'X-Men', nestala je bez traga. O uspješnoj Kineskinji ništa se ne zna već više od tri mjeseca, a strani mediji pretpostavljaju da je zbog navodne utaje poreza ozbiljno naljutila kineske vlasti te da je vjerojatno u tajnosti pritvorena

Fan Bingbing u Cannesu je u svibnju ove godine promovirala novi špijunski blockbuster u kojem glumi s holivudskim zvijezdama Jessicom Chastain, Marion Cotillard, Penélope Cruz i Lupitom Nyong’o. Lijepa glumica ima preko 62 milijuna sljedbenika na društvenoj mreži Weibo, što je kineska inačica Twittera, a zaštitno je lice brojnih poznatih brendova, od dijamanata De Beers, kozmetike Guerlain, satova Montblanc do australskih vitamina. Međutim, već duže vrijeme nema ni traga ni glasa lijepoj 37-godišnjoj glumici, čije se bogatstvo procjenjuje na više od 100 milijuna dolara, a reklame s njezinim likom u Kini misteriozno su povučene dok je njezin profil na društvenoj mreži već duže od tri mjeseca neaktivan.

  • +5
Fan Bingbing Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Milijuni njezinih obožavatelja su zabrinuti dok se među njezine kolege, piše NY Times, uvukao strah u kosti i hvata ih panika. Gdje je zapravo Fan Bingbing nitko službeno ne zna i zapravo je nevjerojatno da netko tako poznat u Kini, jednostavno nestane bez ikakvog traga, bez obzira skriva li se svojevoljno ili je u pritvoru.

Pretpostavlja se da je njezin nestanak usko povezan s vladinom istragom o izbjegavanju plaćanja poreza u filmskoj industriji, no Bingbing službeno nije optužena ni za kakav zločin, a nitko od dužnosnika nije potvrdio da se nalazi pod istragom.

Fan Bingbing u reklami za dijamante De Beers Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Njezino ime neočekivano je uklonjeno s postera kineskog filma u kojima glumi i Bruce Willis, a iako je izlazak filma zakazan za kolovoz, odgođen je do listopada, no nitko ne zna zašto. Drugi film u kojem je glumila trebao je imati premijeru u lipnju, no do danas ni on nije prikazan, a ne zna se kad će. Nezavisni kineski filmski kritičar Raymond Zhou u jednom je intervjuu tvrdio kako je njezina uloga izbačena u montaži.

Osim toga kineska akademija društvenih zanosi i sveučilište Beijing Normal objavili su godišnje istraživanje u kojem rade ljestvica top 100 društveno odgovornih poznatih osoba, a Fan Bingbing zauzela je zadnje mjesto na njoj.

U članku koji je 6. rujna objavio državni portal Securities Daily, a koji je kasnije obrisan, piše da je Fan dovedena 'pod kontrolu te da će dobiti zakonsku presudu'.

Njezini problemi započeli su krajem svibnja kad je u javnost preko kineskih društvenih mreža procurio filmski ugovor koji je potpisala. Prema pisanju tamošnjih medija glumica je imala dva različita ugovora, jedan službeni u kojem je pisalo da je plaćena oko 1,5 milijuna dolara i drugi privatni u kojem prema kojem je odbila 7,5 milijuna dolara. Riječ je o tzv. yin-yang ugovorima praksi koja je dobro poznata u Kini, a to je oblik izbjegavanja plaćanja poreza gdje se prvi, manji ugovor prikazuje državnim službama, dok se drugi, veći, tretira kao neoporezivi dohodak.

Kineski televizijski voditelj Cui Yongyuan, koji je pustio u javnost ugovore, ispričao se u lipnju glumici, no za nju je očito bilo kasno. Kineske vlasti započele su veliku poreznu istragu kojoj je cilj bio istražiti yin-yang ugovore u filmskoj industriji.

Iako je glumičin PR tim opovrgnuo sve te optužbe, ona je nakon toga misteriozno nestala.